Svaki put pređu 130km da bi trenirali u Brčkom

65

Da li će se dijete baviti sportom i kojim? Na ovo pitanje sve češće, pored odluka mališana, odgovor donose i roditelji. A kad roditelji podrže dječije snove i nastojanja onda ni rezultat ne može izostati.Takav primjer nudi porodica Umičević iz Odžaka. Preciznije Kenan Umičević sa svojim kćerkama Majom i Šejlom. Starija Šejla od šeste godine počinje sa kik-boksom.

Otac Kenan, i sam dugogodišnji sportista i sportski pedagog, lakše prevazilazi uobičajeni stav da taj sport nije za curice, podržava „živahno dijete“ da bi stigao do prve satisfakcije prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Italiji gdje je Šejla osvojila treće mjesto u K-1 stilu.

Vrlo talentovanoj Šejli, odlična učenici drugog razreda Medicinske škole,koja namjerava nastaviti studije u Zagrebu ali i trenirati, nije bilo dovoljno trenaža u Odžaku pa je predložila da se prihvati ozbiljnijeg treninga kod poznatog trenera Borislava Vujanovića u Brčkom, koji je i sam svjetski prvak u svojoj kategoriji. – Pratio sam njen zahtjev, upoznao Boru i sada vozarimo četiri puta sedmično iz Odžaka u Brčko na treninge“,-kaže njen otac Kenan Umičević, nekadašnji uspješni kik- bokser, sada zaposlenik u Policiji. – Svaki dan pređemo 130 km samo da bismo u Brčkom realizirali trening. Nije mi žao jer rezultati su očigledni. Šejla je na Svjetskom kupu u Varaždinu ove godine imala sjajan rezultat u K-1,bili smo na sparingovanju u Beogradu,evo boksuje za KBS „Jedinstvo“ Brčko u bokserskoj ligi Republike Srpske…Vrijedi stati iza dobre djece. Dosta toga se odričem za njih dvije ali i za druge sportiste. Nije mi žao,- odlučan je Kenan.

Kenan sa sobom vodi i mlađu kćerku Maju koja je takođe odličan đak šestog razreda osnovne škole, a počela je trenirati prije dvije godine i već postigla lijepe rezultate: prvak je BiH u semikontaktu, a na Balkanskom kupu osvojila je 2 zlatne i 1 srebrnu medalju. Semikontakt joj je prioritetna disciplina. Kao sestri K-1.

Primjer koji smo sreli u borilačkim sportovima može se sve češće sresti i u kolektivnim sportovima. Da li to znači da roditelji preuzimaju inicijativu? U eri kompjuterizacije i sve prisutnijeg otuđenja mladog čovjeka koji sportske aktivnosti stavlja u drugi plan, nesumljivo da su roditelji sve češće na potezu.

(Radio Brčko)

Prethodni postTakmičari atletskog kluba “Kros” osvojili 4 medalje na Prvenstvu Republike Srpske
Sledeći postFudbaleri „Lokomotive“ pobijedili „Glasinac“

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime