Sve spremno za univerzitet “Ljepotica i zvijer”

77

“Ljepotica i zvijer”, nije naslov moderne bajke, već ime novog privatnog univerziteta u distriktu. Odlučio se na to Brčak Enes Mahmutović. Zahtjev za osnivanje univerziteta već je podnio nadležnima, i sada čeka odgovor.

“Odlučio sam se na ovaj korak zato što ne mogu da dobijem posla u gradu Brčkom. Imam malo para. Pa sam vidio da je to unosan posao, taj privatni fakultet. Vidio sam da je jako unosan posao. Diploma se plati tri, četiri marke, štampanje i to, a proda se za 10 hiljada maraka. Biće diploma, ako ne bude dovoljno znanja”, kaže Enes Mahmutović.

Univerzitet će imati tri fakulteta – za Turizam i ugostiteljstvo, Prava i ekonomiju Evropske unije i fakultet za Ljudska prava penzionera i starijih osoba. Profesori će, kaže Enes, da dolaze sa univerziteta iz Travnika i iz Srbije. Nastava će se održavati u podnožju Majevice, te u elitnim brčanskim restoranima i na Trgu mladih. A školarina za sve studente neće biti ista.

“Diploma za srednju školu ne treba na uvid. Treba da ima 18 godina, godine nisu važne, mogu ići u 60-oj na fakultet. Školarina će biti za zaposlene na budžetu 10 hiljada maraka, a za nezaposlene 100 maraka. [Što takva razlika?] Pa, razlika jer ćemo od ovih što plaćaju fakultet, prebacivati na ove što ne plaćaju. Da im malo pomognu ovi sa budžeta, što su zaposleni”, istakao je Mahmutović.

O novom univerzitetu danima pričaju i Brčaci. Enesovu ideju, uglavnom, podržavaju.

Enes kaže da će ga ovaj posao koštati tri miliona maraka. Računa na pomoć prijatelja, ali i na vladin podsticaj od milion maraka. Jedno od pet novih akademskih zvanja biće i diplomirani Brčak – kafanski ugostitelj.

(ATV)

Prethodni postNovi Univerzitet “Lepotica i zver”, školarina 100 KM godišnje
Sledeći postU Brčkom održan 4. sastanak Konferencije za oblast zdravstva u BiH

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime