Svečano otvoren Četvrti međunarodni sajam trešnje u Šatorovićima

63

Uz nazočnost velikog broja poljoprivrednih proizvođača s područja Brčko distrikta BiH i susjednih općina danas je u Šatorovićima kod Brčkog svečano otvoren Četvrti međunarodni sajam trešnje na kojem su se predstavili brojni izlagači.

Sajam je svečano proglasio otvorenim gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić kazavši da je strateška odrednica ove lokalne zajednice poljoprivredna djelatnost u koju se mora ulagati kao i da je sajam trešnje prigoda da se to polje unaprijedi.

„U sklopu te poljoprivredne djelatnosti je i voćarstvo koje je od posebnog značaja. Šatorovići su mjesto koje predstavlja sinonim uzgoja voća na prostoru Brčko distrikta BiH, a u prvom redu trešnje. Nama je važno da se upoznamo sa obimom djelatnosti kako bismo mogli kroz vladine mjere pripomoći ljudima da se taj proizvod na ispravan način uzgoji, ubere ali i da se na najbolji komercijalni način plasira kako bi ljudi od svog rada mogli uistinu kvaliteno živjeti. Vjerujem da će se u budućnosti pristupiti nekim novim mjerama koje će i ovaj sajam oplemeniti i podignuti na veću razinu”, naglasio je gradonačelnik dr. Domić.

“Namjera je da afirmiramo one poljoprivrednike koji uzgajaju trešnju i stvorimo uvjete da se potencijalno pronađu otkupljivači koji bi dobili dobru trešnju, a s druge strane da i naši poljoprivredni proizvođači budu zadovoljni. Dobra je prilika i da se sa lokalnom tvrtkom Bosnaplod stvore neki uvjeti za kooperaciju”, dodao je Esed Kadrić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH.

U svojem obraćanju na današnjoj svečanosti povodom otvaranja Sajma dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Adem Ribić ocijenio je da su ovakve manifestacije itekako potrebne na prostoru Brčko distrikta navodeći da je već postignut dobar učinak glede proizvodnje ali i plasmana trešnje, te da je prioritet da se dostigne regionalni karakter.

Predsjednik Organizacijskog odbora Sajma efendija Fuad Karahasanović napomenuo je da je Sajam i pokrenut s ciljem doprinosa promociji trešnje ističući da su zadovoljni načinom na koji su uspjeli sve posložiti kako bi i ovogodišnji sajam trešnje u Šatorovićima bio na jednoj kvalitetnoj razini.

“Ove godine su nam vremenske neprilike napravile malu pometnju, te imamo 40 izlagača trešnje, a trebalo je biti više. Imali smo nekih problema sa prijateljima iz Kruševca, iz Srbije, jer nisu mogli prenijeti trešnju preko granice zato što još uvijek nismo ušli u kalendar sajmova BiH. Nadam se da je to naša Vlada prepoznala, a ovom prilikom im se zahvaljujem na brizi i trudu koji su uložili kako bi nam pomogli u organiziranju sajma u ovakvom obliku”, rekao je Karahasanović.

Na početku svečanosti nazočnima se također obratio predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo Vlade Brčko distrikta Adnan Pašalić, dok su za kraj današnje svečanosti organizatori Sajma trešnje u Šatorovićima dodijelili i zahvalnice svima koji su pomogli u promociji ovog iznimno važnog događaja.

Žitelji ovoga mjesta ističu da su na štandovima Sajma osim trešanja izloženi i drugi prirodni proizvodi koje na ovaj način pokušavaju organizirati za izvoz na Europsko i svjetsko tržište.

Prethodni postSTUDEN Holding „Najbolji u agrobiznisu“
Sledeći postČesti kvarovi na bolničkoj opremi staroj preko deset godina

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime