“Svjetski dan čišćenja 2022” – Očišćeno i Brčko

118

“Let’s Do It” tim u BiH i “Klub ljubitelja prirode” Brčko su, u okviru aktivnosti “Svjetski dan čišćenja 2022”, organizovali akciju čišćenja i u Brčko distriktu BiH u subotu 17.9.2022. godine.

“Oko 40-ak volontera je bilo planirano, ali se na akciju čišćenja po jako lošem vremenu, odazvalo oko 25, od kojih su najodvažniji pristupili čišćenju dionice puta Gornji Zovik – Vukšić, koja je dio magistralnog puta Tuzla – Čelić, a ostali su se uputili u Planinarski dom Sv. Bernard, Planinarskog društva “Granaš”, saopšteno je iz Kluba ljubitelja prirode Brčko.

Ekipa je na očišćenom potezu magistralnog puta Tuzla-Čelić, od Gornjeg Zovika ka Vražićima, prikupila ukupno 15 vreća od 120l, koje su u dvije ture deponovali u veliki kontejner kod škole u Gornjem Zoviku.

„Ni loše vrijeme nas nije zaustavilo da počnemo sa prikupljanjem smeća u sklopu akcije „Svjetski dan čišćenja 2022″ koju smo započeli u Gornjem Zoviku, u saradnji sa ekipom iz Planinarskog društva “Granaš”. Namjerno kažemo započeli, jer smo zbog lošeg vremena morali da se zaustavimo nakon čišćenja dionice puta Gornji Zovik -Vražići, te započeto nastavljamo 1.10. čišćenjem planinarskih staza koje vode do i oko Planinarskog doma Sveti Bernard. Nakon prikupljanja, druženje se nastavlja u Planinarskom domu Sv. Bernard, gdje smo detaljno isplanirali nastavak akcije planiran za 1.10.2022.”, ističu u KLJP Brčko.

Osim u Brčkom, akcija čišćenja u sklopu obilježavanja Svjetkog dana čišćenja ogranizovana je još na 39 lokacija širom Bosne i Hercegovine.

Svjetski dan čišćenja je globalni pokret koji se organizuje od 2018. godine i okuplja volontere iz 191 države širom svijeta. Cilj obilježavanja je podstaći sve ljude na savjesno odlaganje otpada i uticati na mijenjanje ekološke svijesti kod naših građana. Zajedno želimo i možemo da učinimo planetu ljepšim i zdravijim mjesto za život, poručuju ovi mladi ljubitelji prirode.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole za period 19.9.2022. godine do 25.9.2022. godine
Sledeći postPlesni par Peraković – Grahovac Plesnog kluba “Mambo” među 100 najboljih na svijetu