Svjetski dan zdravlja u Brčkom u sjeni štrajka zdravstvenih radnika

94
Izvor fotografije: World Health Organization

Svake godine, u svijetu se 7. april obilježava kao Svjetski dan zdravlja.

Na ovaj datum 1948. godine osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO – WHO – World Health Organisation) i održana prva Zdravstvena skupština.

Svjetska zdravstvena organizacija i medicinski radnici tako ove godine obilježavaju 75. godišnjicu od osnivanja SZO, pod motom „Zdravlje za sve“ (Health for All).

Pojam zdravlja se veže, vrlo često, samo uz odsustvo bolesti, ali pojam zdravlja je mnogo više od toga i prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije “Zdravlje predstavlja tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti”.

Izvor fotografije: World Health Organization

Ove godine u Brčkom Svjetski dan zdravlja protiče u sjeni štrajka zdravstvenih radnika, koji je počeo 13. marta. Čini se da zdravstvene radnike u Brčkom donosioci odluka ne shvataju ozbiljno, jer se ni skoro mjesec dana od početka štrajka ništa nije pomjerilo s početne priče.

Dom zdravlja Brčko – iz arhiva

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Brčko distrikta BiH danas se obratio javnosti saopštenjem, koje prenosimo u cjelosti:

Poštovani sugrađani,

Svi uposlenici JZU, kao i vi, korisnici naših usluga, svjesni smo da se naš zdravstveni sistem, koji je prednjačio u odnosu na svoju okolinu, srozao na margine u kojima naši radnici nemaju osnovna sredstva za rad, a što svakako osjete naši pacijenti.

Mi smo iz tih razloga stupili u cjelodnevni štrajk od 13.3.2023., kako bi konačno doprli do svih aktera u čijim su rukama mehanizmi kojim se može nešto učiniti.

Stupajući u ovaj štrajk, glavni akcenat nam je bio da obezbijedimo minimum pružanja zdravstvenih usluga našim korisnicima, naročito najranjivijim kategorijama i naravno svim hitnim stanjima.

Iako smo svi kontinuirano skretali pažnju i upućivali zahtjeve za rješavanje problema vezano za: nedostatak opreme, pravovremeno servisiranje opreme, nedostatak kadra, zastarjela vozila, i još mnogo gorućih pitanja, to nije urodilo plodom, nego su se svi problemi samo još produbljivali.

U našoj ustanovi svaki profil zanimanja ima svoju bitnu ulogu kako bi se procesi i usluge pacijentima obavili kvalitetno i po standardima, a pri tome moramo naglasiti da dobar dio uposlenika radi za najniže plate u Brčko distriktu.

U dosadašnjim pregovorima naših predstavnika sa pregovaračkim timom vlade nije bilo nekog pomaka u cilju rješavanja naših zahtjeva. Stiče se utisak da se više aktivnosti svodi na iznalaženje sredstava da se spriječi glasno iznošenje ovih problema, pritiscima, ponižavanjem, pa čak i prijetnjama.

Vlada Brčko Distrikta deklarativno kontinuirano spominje potrebu zaustavljanja odlaska mladih i sposobnih kadrova, a svojim nastupom u toku pregovora pokazuje sasvim suprotno te svojim mjerama i postupcima podstiče da veliki dio nas spakuje kofere i napusti svoj grad i svoj posao i ode tamo gdje svoj posao može raditi u uslovima dostojnim našeg časnog zanimanja.

Iskreno se nadamo da će dalji pregovori uroditi konkretnim prijedlozima za rješenje naših zahtjeva, prije svega za dobrobit naših pacijenata kao i nas uposlenika i da zajedno krenemo u smijeru oporavka našeg zdravstvenog sistema.

Prethodni postU Brčkom organizovan radni sastanak predstavnika organizacija nacionalnih manjina u BiH
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 10.4.2023. godine do 16.4.2023. godine