Top deset svjetskih poznatih hakera

100

Kevin Mitnick

brckodanas.com - Kevin Mitnick
Kevin Mitnick

Kevin Mitnick je nekoć bio najtraženiji cyber-kriminalac na svijetu. Bio je opsjednut kompjuterima što je prevazišlo u dvije i pol godine hakerisanja, pri čemu je ukrao milione dolara od velikih korporacija poput IBM-a, Motorole, tele-komunikacijskih kompanija te je čak provalio i u Nacionalni Obrambeni sistem. Dva puta je bio uhapšen zbog svojih zločina ali sada radi kao savjetnik za kompjutersku sigurnost.


Vladimir Levin

brckodanas.com - Vladimir Leonidovitch Levin
Vladimir Leonidovitch Levin

Vladimir Leonidović Levin je ruski haker genijalnih proporcija. 1994. godine, zabavljajući se sa dialup konekcijom i laptopom, it stana u Sankt Peterburgu, pristupio je brojnim nalozima klijenata Citibanke, uzimavši pri tom 10.7 miliona dolara. Završio je u zatvoru na tri godine. Međutim 2005. godine, anonimna grupa hakera je preuzela odgovornost za te napade, tvrdeći da su oni bili ti koji su pristupili podacima, te su iste proslijedili Vladimiru kako bi ovaj krao novac.


Mathew Bevan i Richard Pryce

brckodanas.com - Mathew Bevan i Richard Pryce
Mathew Bevan i Richard Pryce

1996 godine, ova dvojica mladića (tada su imali 21 i 17 godina), su provalili u vojne kompjuterske sisteme. Ne samo da su hakovali kompjutere vojske SAD, nego se tvrdilo da su takođe hakovali sistem Sjeverne Koreje. Za njih se od tada govori da su to ljudi koji su zamalo započeli rat.


Michael Calce zvani MafiaBoy

brckodanas.com - Michael Calce
Michael Calce

Michael Calce, kanadski haker, bio je odgovoran za brojne teške cyber-napade 2000. godine. Projekat “Rivolta”, koji je on nazvao, što na Italijanskom znači “nered”, rezultovao je pad poznatih sajtova kao što su Yahoo, FIFA, Amazon, eBay, CNN, i Dell. Uhapšen je nakon što se hvalio tim napadima na tadašnjoj mreži za chat, zvanoj IRC. Zato što je bio tek srednjoškolac, u zatvoru je bio samo 8 mjeseci.


Adrian Lamo

brckodanas.com - Adrian Lamo
Adrian Lamo

Adrian Lamo je poznat po tome što je takođe hakovao velike kompanije kao što su Yahoo, Američku banku, Citigroup, The New York Times i Microsoft, ali je posebno interesantan način na koji je to radio. Koristeći Wi-Fi konekcije po bibliotekama i kafićima, uspio je hakovati većinu sajtova. Po toj tehnici dobio je nadibak “Homeless Hacker” – Haker-beskućnik. Uhvaćen je 2004. godine i kažnjen sa 6 mjeseci kućnog pritvora uz jamčevinu od 65.000$ dolara.


Jeanson James Ancheta

brckodanas.com - Jeanson James Ancheta
Jeanson James Ancheta

Jeanson James Ancheta bio je prvi haker koji je napravio botnet – (mreža računara koji rade bez naredbi ili znanja vlasnika). 2004. godine, počeo je raditi sa botnets rxbot – kompjuterski virus koji mu je omogućio kontrolu nad ~500,000 računara, uključujući i SAD vojne kompjutere. Ubrzo se morao odreći svog BMW-a, te platio 58.000$ i odslužio 60 mjeseci zatvora.


Gary Mckinnon

brckodanas.com - Gary Mckinnon
Gary Mckinnon

Gary Mckinnon je škotski haker pod nadimkom Solo, koji stoji iza najvećeg kompjuterskog napada na vojsku svih vremena. Hakovao je 97 oružanih snaga SAD-a i NASU. U 2001. godini, je samo za 24 sata obrisao kritične fajlove vezane za naoružanja. Procijenjena šteta njegovih napada je 700.000$.


 

Owen Walker

brckodanas.com - Owen Thor Walker
Owen Walker

Owen Walker poznat pod nadimkom AKILL, je imao samo 17 godina kada je predvodio međunarodnu grupu hakera, koja je napravila štetu od preko 26 miliona dolara. Ovaj tinejdžer je bio odgovoran za virus koji je zarazio 1.3 miliona kompjutera širom svijeta. Međutim unatoč svim ovim napadima, sud ga nije proglasio krivim.


Astra

brckodanas.com - Astra
Astra

Haker pod nadimkom Astra, čije ime nikada nije otkriveno, bio je pedesetosmogodišnji matematičar koji je bio aktivan izmeđdu 2002. i 2008. godine. Ukrao je sistemske 3D modele naoružanja od kompanije “Salt Group”, koje je zatim prodao za 361 milion dolara kupcima širom svijeta. Uhvaćen je u glavnom gradu Grčke, Atini.


Albert Gonzalez

brckodanas.com - Albert Gonzalez
Albert Gonzalez

Albert Gonzales, je u periodu od dvije godina ukrao ukupno 175 miliona brojeva kreditnih kartica, koje je prodavao online. Masivna ali još nepoznata suma novca ukradena je od njegovih žrtava putem krađe identiteta, ostavljajući ih da se bore sa kreditima i povratom svog novca. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Naravno da postoji hiljade hakera širom svijeta, ali izdvojili smo par “najpoznatijih”.

Prethodni postOtkrivena jedna od najvećih bankarskih tajni ‘teška’ 120 milijardi dolara
Sledeći postKošarkašice “Brčanke” pobijedile “Rudara” i vratile se na peto mjesto

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime