Tri savjeta za jednostavnu kupovinu ruksaka za vrtić

194

Da li su vam ovih dana potrebni i ruksaci za vrtić? A jeste li uopšte znali da je najveća greška učiniti nešto što su često radili ranijih godina, a to je uzeti prvi ruksak na koji naiđete, što je tako djetinjasto?

Ruksak je nešto sa čime se djeca susreću vrlo rano, počnu ga nositi u ranom djetinjstvu u vrtić i nazad, a onda se proteže sve do srednje škole, kroz njega, a neko ga nosi i kasnije. Međutim, od vrtića do kraja osnovne škole, način izbora ruksaka može biti presudan za zdrav razvoj djeteta.

Ruksak za vrtić nije namijenjen da nosi nešto što je jako teško, uglavnom neke kućne čizme, papuče, maramice, presvlačenje i eventualno flašu vode. Ali i najmanji teret za dijete tog uzrasta je ozbiljan teret.

Upravo iz tog razloga važno je veoma pažljivo birati i kupovati ruksake za vrtić, a evo tri najvažnija savjeta u vezi s tim.

Koliko je važna veličina ruksaka za vrtić?

Kada govorimo o veličini ranca, dolazimo do jedne od najčešćih grešaka, a to je da roditelji često kupuju veće ruksake koji će služiti i za predškolsku ustanovu kako bi uštedjeli na svom budžetu, jer realno, period u vrtiću brzo prolazi.

Međutim, ruksaci za vrtić su znatno manji u odnosu na one potrebne za predškolski uzrast, u kojima se nalaze pribor, određena oprema, sveske…

Sama veličina se određuje prema uzrastu, visini i težini djeteta.

Ukoliko je ruksak prevelik, djetetu će biti mnogo teže da ga nosi, zbog čega će predstavljati samo dodatni teret koji negativno utiče na zdravlje. Iz toga se lako vidi da je jedina vrijedna štednja dobar izbor koji ne šteti zdravom razvoju. Stoga uvijek prilagodite veličinu djetetu.

Sigurnost ranca tokom razvoja

Da bi ruksaci za vrtić bili kvalitetni i kvalitetni u tom smislu da ni u jednom trenutku ili segmentu ne ometaju dijete, moraju imati široke naramenice, anatomska leđa, tj. fiksan zadnji dio ranca, te dodatne trake koje služe za osiguranje i ravnomjernu distribuciju tereta koji se nosi.

Ovo štedi vaše dijete od činjenice da je opterećenje usmjereno više na jedno rame, što bi dovelo do toga da to rame poklekne pod opterećenjem.

Sprečavate da ga teret povuče naprijed ili nazad, što utiče na nepravilan razboj kičmenog stuba. Sa ovim pojačanjima, dijete može hodati pravilno, uspravno, bez ikakvih smetnji pod teretom ruksaka.

Jer, ponovimo još jednom, koliko god je opterećenje u rancu nešto što se kod odraslih ne osjeća, kod djece je ogromno.

Jesu li odabrani ruksaci za djecu laki za održavanje?

Tamo gdje je dijete, ima i dosta fleka, što zbog spuštanja ranca na zemlju, u pijesak, blato, prosipanja hrane i pića.

Zato je važno da su materijali od kojih su napravljeni ruksaci za vrtiće lako održivi, ​​da se mrlje lako uklanjaju sa njih i da se brzo suše, kako bi se odmah ponovo koristile.

Piše: Srbijanka Stanković 

Prethodni postNataša Savić nova košarkašica Lavova
Sledeći post“STOP nezakonitom zapošljavanju u javnom sektoru” – Riješiti pitanja zapošljavanja van radnog odnosa kroz zakonski okvir