Tribinom i promocijom knjiga Nade Hadži Perić započeo ciklus događaja “Dogodine”

Najbolji način da očuvamo svetinje na Kosovu i Metohiji je povratak naroda na svoja ognjišta

454

U 2023. godini bili smo svjedoci otkrivanja želje blaženopočivše igumanije Pećke patrijaršije Fevronije Božić, rodom iz Sandića, i njene sestre monahinje Julijane, da zemlju koju su imale u vlasništvu u naselju Gredice kod Brčkog, poklone Pećkoj patrijaršiji. Mještani ove brčanske mjesne zajednice, tim povodom, obratili su se Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskim predstavnicima vlasti u Brčkom, sa željom da svi zajedno na toj zemlji sagradimo duhovno – kulturni centar, o čemu smo i pisali u septembru 2023. godine.

S obzirom da je Pećka patrijaršija direktno pod nadležnošću patrijarha srpskog, iz Kabineta patrijarha srpskog, gospodina Porfirija, Eparhiji zvorničko – tuzlanskoj stigla je potvrda prihvatanja dara, te blagoslov nadležnom parohu i arhijerejskom namjesniku brčanskom, da uspostave saradnju sa mještanima Gredica i pokrenu realizaciju Fevronijine želje.

Dok se ovaj predmet, odnosno ostavinska rasprava, ne okonča pred Osnovnim sudom u Brčkom, Konzervativni klub iz Brčkog, uz blagoslov vladike zvorničko – tuzlanskog gospodina Fotija, te uz podršku Pravoslavne crkvene opštine Brčko i još nekoliko istaknutih pojedinaca, sinoć održanom tribinom u Kulturno – administrativnom centru „Patrijarh Pavle“ pokrenio je ciklus događaja pod nazivom „Dogodine“, o produbljivanju i učvršćivanju spone između Kosova i Metohije i Brčkog.

“Ovo je prvi u nizu događaja koje Konzervativni klub planira da organizuje u našem gradu, sa simboličnim, zajedničkim, nazivom “Dogodine”. Ideja je da popularizujemo tu priču, o kojoj se tek nedavno počelo govoriti u našem gradu, a zaista je priča prelijepa, o zavjetu Fevronije, igumanije Pećke patrijaršije, i zemlji koja će, bože zdravlja, postati metoh manastira Pećka patrijaršija u našem gradu. Mislim da je to zaista veliko i da nas obavezuje da o tome govorimo i da sanjamo to dogodine i na tom metohu, ali i u Prizrenu”, rekao je Miloš Subotić iz Konzervativnog kluba Brčko.

Tribina "Dogodine" 2
Nada Hadži Perić, arhimandrit Mihailo, Jelena Lugonja

Upravo tim povodom, na tribini je govorio arhimandrit Mihailo, iguman manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, koji je rođen u Brčkom, a koji je često boravio u manastiru Pećka patrijaršija u vrijeme kad je njime upravljala igumanija Fevronija, mada je i danas često u obilasku i ove i svih drugih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.

“Veza između Brčkog i Kosova i Metohije je mnogo, a večeras smo posebno naglasili priču o sestrama iz Pećke patrijaršije, sestrama koje su iz ovog kraja, koje su bile više od 60 godina u Pećkoj patrijaršiji, većina njih, tako da je veza, ne samo između Prizrena i Pećke patrijaršije, nego i Kosova i Metohije u cjelini, i Brčkog duboka. Osim toga, dok je ovdje bio rat, Brčko se bratimilo sa Zubinim Potokom, ali ono što je posebno je duh našeg grada i ovog našeg naroda. Mi razumijemo muku i rado se odazivamo na muku i pomažemo, i nalazimo se kada je kome šta potrebno i tamo i ovamo i svugdje, to je neki naš duh lokalni”, ističe otac Mihailo Tošić.

Kulturno – administrativni centar “Patrijarh srpski Pavle” Brčko

Svoje pjesme i priče na tribini je kazivala Nada Hadži Perić iz Prizrena, koja je 1999. godine morala da napusti svoj dom u Prizrenu, a danas živi, radi i stvara u Beogradu. Od 2015. godine piše i objavljuje pjesme, priče, putopise i interesantne zapise, čime je postala i hroničar ovog, ali i prošlih vremena. Do sada je izdala osam zbirki pjesama i dva prozna djela. Najveći dio prihoda ostvarenih od prodaje knjiga daruje manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena i djeci Kosova i Metohije.

“Moje srce večeras treperi u ime svih raseljenih Srba iz Prizrena i uopšte Kosova i Metohije, treperi u ime svih onih Srba koji danas u vrlo teškim uslovima žive na prostoru Kosova i Metohiji. Pozdravljam i ovaj narod ovdje sa kojim zaista dijelim svu brigu zbog svih dešavanja koja su se dešavala na prostoru Bosne i Hercegovine. Tu sam i da se zahvalim ovom narodu i ovoj zemlji koja je izrodila našeg oca Mihaila Tošića, koji je iguan manastira Svetih Arhangela, koji je naše novo gnezdo, jer sam zajedno sa svojom porodicom morala da napustim svoj dom u koloni 13. juna 1999. godine. Prvi put se vratila 2013. godine kada je brat obnovio našu porodičnu crkvu iz XVI vijeka, u kojoj se po predanju nalaze delovi fresaka iz Svetih Arhangela, kada su oni rušeni i jedan svećnjak na kojem i danas palimo sveće. Nakon toga smo se ja i suprug vratili ponovo 2015. godine i prvi put noćili u konaku manastira Svetih Arhangela i nekako tad je krenulo moje pisanje i moje donacije ovom manastiru, na koji se oslanjam i on zaista predstavlja gnezdo i mene i moje porodice i svih Prizrenaca i svih ljudi dobre volje koji dolaze da obilaze svetinje na prostoru Kosova i Metohije”, istakla je Nada Hadži Perić, čije je kazivanje priča i pjesama doprlo do svih srca u sali centra “Patrijarh Pavle” i izazvalo suzu u skoro svakom oku.

Sa tribine ostaje poruka da je porodica majke Fevronije u Brčkom saglasna sa njenom željom da se u Brčkom uredi metoh Pećke Patrijaršije, i apel oca Mihaila da će srednjevijekovne svetinje na Kosovu i Metohiji najbolje biti očuvane i zaštićene ukoliko se narod, a posebno mladi, vrati na svoja ognjišta, a u manastire dođu iskušenice i iskušenici.

Mješoviti kamerni hor “Art Serbica” Brčko, dirigent Branislava Popović

U pratećem dijelu programa učestvovao je Mješoviti kamerni hor “Art Serbica”, pod upravom Branislave Popović, koja je takođe vezana za Kosovu i Metohiju. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umjetnosti Univerziteta u Prištini. Radila je u srednjim muzičkim školama u Prizrenu i Prištini. Njen pokojni otac, Velimir Popović, rođeni je Prizrenac, te je od malena vezana za ovaj kraj.

Najsnažniji aplauz pobrao je Miloš Savić, recitacijom pjesme „Na Gazimestanu“ Milana Rakića.

Miloš Savić

Sala Kulturno – administrativnog centra “Patrijarh Pavle” bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a prisutvovao joj je i Siniša  Dimić, upravitelj Fondacije “Sveti Arhangeli”.

Konzervativni klub nastavlja dalje da radi na produbljivanju veze Posavine i Kosova i Metohije i priprema se za novi događaj u okviru ciklusa „Dogodine!“

IZVORwww.brckodanas.com; Jelena Lugonja
Prethodni postDanas izložba slika „Ruke pune buke“
Sledeći postOsnovica za obračun plate zaposlenika budžetskih korisnika Distrikta uvećana na 900,00 KM