U Arhivu izložena kopija povelje ugarskog kralja Žigmunda

96

U holu Arhiva Brčko distrikta BiH, koji se nalazi na Trgu pravde 7, od juče pa svakog radnog dana u periodu od 7:30 do 15:30 zainteresovani mogu da pogledaju kopiju do sada najstarijeg pronađenog pisanog dokumenta u kojem se spominje Brčko (Barkazs) – Povelju ugarskog kralja Žigmunda iz 1442. godine.

“Ovaj vrijedni i najstariji pisani dokument u kojem se spominje Brčko pronađen je i javnosti predstavljen na veliki jubilej, 600 godina od nastanka Povelje. Informaciju o Povelji i velikom jubileju dostavio nam je sugrađanin, gospodin Đuro Tankosić. Original povelje čuva se u Mađarskom nacionalnom arhivu u Budimpešti”, kažu u Arhivu Brčko distrikta BiH.

Ujedno zahvaljuju dr Nebojši Kuzmanoviću, direktoru Arhiva Vojvodine i arhivistkinjama Arhiva Vojvodine, Ljiljani Dožić i Šarolti Kartag Miladinov, uz čije posredovanje je povelja našla svoj put iz budimpeštanskog do brčanskog arhiva, kao i Sanji Demirović na prevodu sa latinskog jezika.

Povelja je brčanskoj javnosti prvi put predstavljena 9. marta ove godine, kada je kopiju povelje gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću uručio upravo direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Gradonačelnik je tada izjavio: „Za nas je ovaj dokument kao neka vrsta rođendana Brčkog, jubilej od 600 godina od kako se u prvom dokumentu, do koga smo za sada došli, spominje Brčko, tako da svim Brčacima i Brčankama čestitam 600 godina postojanja našeg grada“.

Opširnije možete pročitati na linku: 600. godišnjica od prvog pisanog traga o Brčkom .

Iz Arhiva napominju da je za sve upotrebe digitalizovane kopije povelje, za objavljivanje u druge svrhe (osim izlaganja u holu zgrade Arhiva Brčko distrikta BiH) za štampanje, objavljivanje u digitalnoj formi i drugo, potrebno tražiti dozvolu od Mađarskog nacionalnog arhiva iz Budimpešte.

IZVORwww.brckodanas.com; www.facebook.com/ARHIVistickoudruzenjeBRCKO;
Prethodni postBakterija “Listeria monocytogenes” u pilećim proizvodima iz Italije
Sledeći postNova pobjeda Lavica – ponovo savladani Banovići