U BiH neophodno uspostaviti berzu električne energije

50

U prostorijama Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine održan je sastanak stručnjaka projekta „EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH“ i predstavnika Ministarstva, koji su razgovarali o uspostavljanju organizovanog tržišta električne energije u BiH, kao i integraciji s tržištem Evropske Unije.

„Važan korak prema ovom cilju bila bi uspostava berze električne energije za dan unaprijed i unutardnevno trgovanje električnom energijom u BiH. U tom smislu, u okviru EU4Energy projekta biće izrađena studija koja će korak po korak usmjeravati uspostavljanje berze električne energije u BiH. Glavni cilj ove studije je da se relevantnim zainteresovanim stranama daju smjernice o postepenom uspostavljanju berze električne energije u BiH. Studija će obuhvatiti zakonodavnu, institucionalnu i organizacionu analizu“, saopšteno je nakon sastanka.

Opšti cilj projekta “EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH” je da se obezbjedi pristup pouzdanoj, pristupačnoj, održivoj i modernoj energiji za sve građane Bosne i Hercegovine, kao i doprinos ispunjenju preuzetih obaveza BiH prema Ugovoru o Energetskoj zajednici, Pariškom sporazumu i drugim međunarodnim obavezama.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postPredsjednik brčanskog Savjeta mladih na Evropskoj konferenciji mladih
Sledeći postOktobar – Mjesec borbe protiv raka dojke