U Bijeljini 65 osoba oboljelo od morbila – neophodna veća imunizacija stanovništva

22
Izvor: vakcine.ba

JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je 10. maja da su u Republici Srpskoj prijavljena 93 slučaja oboljelih od morbila, uglavnom djece i mladih, od čega je čak 65 u Bijeljini.

Izvor: Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

Kako se vidi u tabeli, najviše je djece uzrasta od jedne do četiri godine – čak 40! Tri su bebe mlađe od godinu dana, a 25 djece uzrasta od pet do devet godina.

U Bijeljini epidemija morbila traje od februara, a u Banjaluci od marta ove godine.

U Federaciji BiH, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH od 9. maja, zaražena je 171 osoba.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo FBiH

Zavod za javno zdravstvo objavio je da su imunizacijski obuhvati prvom dozom MRP vakcina kod djece ciljnog dobnog uzrasta oko 50% u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ove vrijednosti znak su pada kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom i prijetnja su za širenje epidemije.

Morbile – visoko zarazna bolest

Morbili (ospice, krzamak) su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Ne treba ih miješati sa vodenim ospicama. Procjenjuje se da oko 90% osoba koje nisu imune će oboliti od morbila, ukoliko dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Virus ostaje aktivan i zarazan u vazduhu i na zaraženim površinama do dva sata. Zaražena osoba može prenijeti virus od četiri dana prije pojave osipa, do četiri dana nakon pojave osipa. Uobičajeno trajanje bolesti je sedam do 10 dana, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Simptomi morbila su: uobičajeno povišena temperatura koja počinje 10-12 dana nakon izlaganja virusu, curenje nosa, kašalj, „vodenaste“ oči, male bijele mrlje (Koplikove pjege) na sluznici obraza. Nakon nekoliko dana, dolazi do izbijanja osipa, uobičajeno započinje na koži glave i vrata, a zatim se širi po cijelom tijelu. Osip traje pet – šest dana.

Ozbiljne komplikacije se javljaju kod djece uzrasta do pet godina, i odraslih preko 30 godina starosti. Najozbiljnije komplikacije su: upala srednjeg uva, upala pluća, dijareja koja vodi do dehidratacije, sljepoća i encefalitisi (upala mozga).

Vakcinacija djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas, tako i u drugim zemljama. Sigurna i djelotvorna MRP vakcina (vakcina protiv morbila, rubeole i zaušnjaka) je u upotrebi u Bosni i Hercegovini više od 40 godina. Saradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju vakcinacije, usluge vakcinisanja, koja je pristupačna i prilagođena potrebama lokalnog stanovništva, kao  nadoknada propuštenog vakcinisanja, su prioriteti u postizanju i održavanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalne epidemije.

Prema Programu imunizacije u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP vakcine, u dobi od 12 mjeseci i u šestoj godini, a sve propuštene vakcine se mogu nadoknaditi.

Morbile su visoko zarazna bolest i vodeći uzrok smrti kod djece. Neki roditelji se plaše da im djeca prime MMR (MRP) vakcinu koja štiti od tri teška oboljenja – morbila, zaušnjaka i rubeole, jer su čuli glasine da ova vakcina uzrokuje autizam, što se ispostavilo kao prevara, i o čemu možete više pročitati na stranici vakcine.ba.

“Čak oko 60% slučajeva upale pluća sa morbilima ima smrtni ishod. U pet do 10 slučajeva na milion oboljelih može doći i do subakutnog sklerozirajuće panencefalitisa, rijetke degenerativne bolesti centralnog nervnog sistema, koja se javlja u prosjeku 7 godina nakon infekcije. Zahvaljujući vakcinaciji, ova zakašnjela komplikacija infekcije morbilima je sve rjeđa. Inače, bolest teče polako, prvo se javlja ataksija, zatim počinju napadi, a komplikacije rezultiraju smrtnim ishodom”, navodi se na informativnoj web stranici vakcine.ba.

Vakcine – najveće postignuće medicine XX vijeka

Najveće postignuće u medicini XX vijeka, koje je spasilo više života od bilo koje druge medicinske intervencije, je vakcinacija.

Kontinuirana imunizacija šire društvene zajednice sprečava ili znatno smanjuje obolijevanje djece i ostalih dobnih skupina od raznih zaraznih bolesti.

Djeca se u Brčko distriktu BiH rutinski vakcinišu protiv 10 zaraznih bolesti i to: tuberkuloze, difterije, tetanusa, hepatitisa B, velikog kašlja, dječije paralize, parotitisa, morbila, rubeole i infekcije uzrokovane bakterijom Haemophilus influenzae.

“Vakcine su daleko sigurnije nego prirodno prebolijevanje bolesti. Prirodnim prebolijevanjem bolesti dijete se muči svrbežom, temperaturom, kašljem, iscrpljenošću ili može imati opasne komplikacije poput upale pluća, mozga ili trajne nesposobnosti. Kada dijete vakcinišemo, nema burnih simptoma, jer je organizmu mnogo lakše da se izbori sa oslabljenim uzročnikom, koji se nalazi u vakcini, nego sa živim i vrlo aktivnim uzročnikom koji se unosi prirodnom infekcijom”, kažu u Pododjeljenju za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH.

Prva bolest koja je iskorijenjena zahvaljujući vakcinaciji bile su velike boginje.

“Izbjegavanjem vakcinacije se može ozbiljno ugroziti zdravlje djece i dovesti do razvoja epidemija bolesti koje su odavno stavljene pod kontrolu upravo vakcinacijom. Kada dovoljan broj djece bude vakcinisan, bolest prestaje da cirkuliše. Na taj način se zaštićuju i oni koji još nisu vakcinisani, npr. novorođenčad i djeca koja se iz nekog medicinskog razloga ne mogu vakcinisati”, istuču o Javnom zdravstvu i naglašavaju da su sve vakcine koje su u primjeni u Brčko distriktu BiH prošle rigorozne kontrole od strane Svjetske zdravstvene organizacije, zemlje proizvođača i Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Da li ćemo dozvoliti da nam se u naprednom XXI vijeku vrate bolesti čije je širenje u XX vijeku zaustavila vakcina? Budimo odgovorni i poštujmo kalendar vakcinacije i imunizacije ustanova za javno zdravstvo u BiH.

Prethodni postZdravstveni centar Brčko i UKC Tuzla obnovili Memorandum o saradnji
Sledeći postDistrikt kasni u ispunjavanju obaveza iz ugovora sa SCO Holdingom