U brčanskoj Bolnici izvedena laparaskopska operacija kod djeteta

103

Tim zdravstvenih radnika Odjeljenja hirurgije Bolnice JZU “Zdravstveni centar Brčko” obavio je po prvi put laparaskopsku operaciju kod djeteta, saopšteno je iz brčanske Bolnice.

Tim koji je izveo ovu operaciju činili su: dr Željko Grahovac, abdominalni hirurg, dr Ivana Blaževać, specijalizant hirurgije, instrumentarke Branka Ilić i Albina Kurtović, anesteziolog prim. dr mr sci Živojin Janković i anestetičar Igor Vasić, te šef Odjeljenja hirurgije brčanske Bolnice prim. dr Darko Lazić, specijalista hirurgije.

“Dijete je starosti 13 godina i ovo je prvi put da je ova metoda primjenjena u našoj zdravstvenoj ustanovi”, izjavio je dr sci Đorđe Lazić, rukovodilac Bolnice.

„To je minimalno invazivna tehnologija, što znači da se operacije rade malim rezom, operativni kao i postoperativni tok je kraći, a pacijenti lakše podnose operaciju. Postoperativni tok kod pacijenta je protekao dobro i on je otpušten na kućno liječenje. Kao rukovodilac bolničkog Odjeljenja ističem da je ovo put kojim bi trebalo da idemo kada je riječ o hirurgiji kod nas. Očekujem da ćemo ostaviti mlad i sposoban kadar koji će da nastavi da primjenjuje nove metode u hirurgiji kao i drugim medicinskim granama“, dodao je prim. dr Darko Lazić, specijalista hirurgije i šef Odjeljenja hirurgije u Bolnici u Brčkom.

Laparoskopskoj operaciji prethodila je nabavka laparskopskog stuba, opreme i instrumenata za potrebe Odjeljenja za hirurgiju, a sada slijedi kontinuirano obavljanje operacija i ovom metodom. U Bolnici kažu da će nastaviti sa laparaskopskim operacijama debelog crijeva, preponske kile i dr.

“Laparoskopija ima brojne prednosti – trauma tkiva je manja, psihotrauma pacijenta je manja, kraći je period rekovalescencije, kraći boravak u bolnici, umanjena upotreba antibiotika. Najznačajnije je da uz minimalan rez na trbuhu od 5-10 mm, možete da pristupite i operišete bilo koji organ bez traume tkiva i crijeva koja su jako osjetljiva”, zaključio je prim. dr Lazić.

IZVORwww.brckodanas.com; www.facebook.com/jzuzcbdbih;
Prethodni postU toku Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima deficitarnih zanimanja
Sledeći postBolji posao – sedmična ponuda poslova