U brčanskoj Bolnici izvedena operacija totalne ugradnje vještačkog kuka

Operacija implatacije totalne endoproteze kuka

77
Izvor fotografije: JZU Brčko

Ljekarski tim Odsjeka za ortopediju Bolnice JZU Zdravstveni centar Brčko dana u petak (13.10.2023 godine) uspješno je uradio operaciju implatacije totalne endoproteze kuka kod pacijenta mlađe životne dobi, saopšteno je iz JZU Brčko distrikta BiH.

„Za operaciju su obezbijeđene keramičke komponente proteze koje omogućavaju duže trajanje implantata i veći stepen fizičke aktivnosti, tj. povratak svakodnevnim životnim aktivnostima. Do sada smo za ovakve operativne zahvate morali pacijente da šaljemo na stranu, a sada sve možemo obaviti u JZU“, izjavio dr sci Đorđe Lazić, rukovodilac Bolnice.

Izvor fotografije: JZU Brčko

Za operaciju je takođe obezbijeđen lijek traneksamična kiselina, koji znatno smanjuje gubitak krvi u postoperativnom periodu, kao i potrebu za nadoknadom krvi.

„Operacija i rani postoperativni tok su protekli uredno, pacijent je vertikalizovan i započet je rani rehabilitacioni tretman. Totalna endoproteza kuka (ugradnja vještačkog kuka) je operativni zahvat tokom kojeg specijalista ortopedije uklanja oštećene dijelove zgloba kuka i zamjenjuje ih dijelovima koji su uglavnom izgrađeni od metala i keramike. Ugradnja endoproteze kuka jedna je od najčešćih operacija moderne ortopedije“, kažu u brčanskoj Javnoj zdravstvenpj ustanovi.

Moderna tehnologija izrade endoproteze i napredna operativna tehnika omogućavaju brz postoperativni oporavak i nestanak bolova koji su bili prisutni prije operacije.

Operativni zahvat izveo je dr Velibor Cvijanović, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije, uz asistenciju dr Mihaila Mokeeva, specijaliste ortopedske hirurgije i traumatologije, dr Slaviše Kunarca, specijaliste ortopedske hirurgije i traumatologije i dr Slavena Mitrović, a u timu su bile i i instrumentarke Zagorka Lazarević i Dara Petrović, anesteziolog dr Ina Radović, specijalista anestezije i reanimacije, i anestetičari Žika Begović i Senada Mehić.

IZVORwww.brckodanas.com; www.facebook.com/jzuzcbdbih;
Prethodni postČiste ruke su na dohvat ruke – Svjetski dan pranja ruku
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 16.10.2023. godine do 22.10.2023. godine