U Brčkom održan okrugli sto o zaštiti integriteta izbornog procesa

Iskustva iz prakse procesuiranja izbornih nepravilnosti

33

U cilju unapređenja zaštite izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, u Brčkom je 27. i 28. novembra, u organizaciji Koalicije „Pod lupom“, održan okrugli sto namijenjen jačanju integriteta izbornog procesa i institucionalnih kapaciteta za njegovu zaštitu. Dvodnevni događaj, posvećen ključnim aspektima zaštite izbornog procesa na jednom mjestu, okupio je predstavnike tužilaštava s razvijenom praksom procesuiranja izbornih prevara, Centralne izborne komisije BiH (CIK) i drugih uključenih aktera. Učesnici su potvrdili važnost efikasne saradnje između lokalnih izbornih komisija, policijskih agencija, nevladinih organizacija, medija, kao i građana, te drugih aktera.

„Okrugli sto, kojeg je podržala i Misija OSCE-a u BiH, u značajnoj mjeri bio je posvećen ulozi tužilaštava u procesuiranju izbornih prevara i krivičnih djela u izbornom procesu. Tužioci iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Okružnog javnog tužilaštva Doboj i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, predstavili su iskustva iz tužilačke prakse i dali uvid u konkretne slučajeve i izazove sa kojima se susreću, dok su sudije Osnovnog suda Brčko distrikta BiH iznijele relevantnu sudsku praksu u ovoj oblasti. S obzirom na to da tužilaštva i policijske agencije imaju značajnu ulogu u osiguravanju slobodnih i poštenih izbora, te jednu od ključnih uloga u zaštiti integriteta izbornog procesa, tužilac Pavo Radoš iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH iznio je pokazatelje rada ovog tužilaštva u vezi s lokalnim izborima provedenim 2020. godine. Prema statističkim pokazateljima, ovo tužilaštvo formiralo je 11 predmeta, iz kojih je podiglo optužnice protiv 15 osoba. Njih ukupno 13 do danas je pravosnažno osuđeno, dok je u dva slučaja postupak pred sudovima u toku“, navodi se u saopštenju Zekerije Mujkanović, glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Pred pravosuđem distrikta Brčko osuđen je veliki broj osoba iz političkog miljea, među kojima su poslanici u Skupštini Brčko distrikta BiH i drugi javni zvaničnici, kao i predsjednici političkih partija i brojni stranački aktivisti.

„Oni su najčešće procesuirani za krivična djela: pripremanje krivičnog djela i udruživanje radi počinjenja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom prevara pri glasanju, te za krivična djela povreda slobode odlučivanja birača i davanje i primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Najčešći načini izvršenja ovih krivičnih djela bili su: pribavljanje kopije ličnih dokumenta trećih osoba i njihovo lažno prijavljivanje za glasanje van BiH, nuđenje na prodaju i direktna kupovina glasova, kao i nuđenje raznih usluga od strane visokopozicioniranih zvaničnika za pribavljanje glasova ili kopija dokumenata trećih osoba“, istaknuto je u saopštenju iz brčanskog Tužilaštva.

IZVORwww.brckodanas.com; www.jt-brckodistriktbih.pravosudje.ba;
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postNa 1. decembar neuobičajeno toplo i vjetrovito – temperatura do 22 stepena celzijusa