U Brčkom održan sastanak rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela u BiH

23

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH bilo je domaćin 27. redovnog sastanka rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela na strateškom nivou, koji je održan 13. marta u Brčkom.

Sastanku su, u okviru Strateškog foruma, prisustvovali Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Munib Halilović, glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva FBiH, Miodrag Bajić v.d. glavnog republičkog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Darko Ćulum, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zatim Ensad Korman v.d. direktora Federalne uprave policije, Siniša Kostrešević direktor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH, i domaćin sastanka Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici projekta Amila Rahić i Aleksandra Todorović.

„Na današnjem sastanku učesnici Strateškog foruma potpisali su Sporazum o usvajanju i primjeni Uputstva o postupanju tužioca i ovlaštenog službenog lica u otkrivanju krivičnog djela, počinioca i provođenju istrage. Novim uputstvom o saradnji tužilaštava i policijskih agencija, između ostalog, unaprijeđena su rješenja o obavještavanju tužioca o krivičnim djelima. U tom smislu, usvojena je forma obavještavanja kojom se tužiocu stavlja na raspolaganje dovoljan kvalitet informacije i materijala za donošenje odluke o provođenju ili neprovođenju istrage. S druge strane, tužioci će imati obavezu da obavijeste policijsku agenciju o donošenju naredbe o obustavi istrage, te joj, po okončanju postupaka pred sudom, dostavljaju presude, radi ujednačavanja standarda u radu obe institucije i njihovog usklađivanja sa stavovima sudske prakse“, saopšteno je iz Tužilaštva Distrikta.

Strateški forum rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela, kako kažu, ponovo je potvrdio ovaj vid saradnje kao efikasan, pa će se i u narednom periodu nastaviti dosadašnja praksa ujednačavanja stavova i podjele najboljih praktičnih iskustava među institucijama. Forum je realizovan kao jedna od aktivnosti pojekta „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa”, koji provodi Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) Bosne i Hercegovine.

Prethodni postVlada Brčko distrikta BiH osudila napad navijačke grupe na autobus
Sledeći postSkupština Distrikta smijenila gradonačelnika Eseda Kadrića