U Brčkom održana međunarodna terenska vježba

30
Izvor fotografije: DPPI SEE

U protekla četiri dana na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održana je međunarodna terenska vježba pod nazivom „Full Scale Exercise – DPPI SEE Flex 2023“.

Izvor fotografije: DPPI SEE
Izvor fotografije: DPPI SEE

Vježbu je organizovalo Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Organizacijom „Inicijativa pripravnosti i prevencije katastrofa u Jugoistočnoj Evropi“ (Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe (DPPI SEE)) prema scenariju odgovora na poplave. Članice Inicijative su: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, Albanija i Turska.

Izvor fotografije: DPPI SEE
Izvor fotografije: DPPI SEE

„Ovo je prva vježba u kojoj su korišteni dronovi, s ciljem testiranja kapaciteta za upravljanje dronovima u operacijama zaštite i spasavanja. Tokom vježbe simulirano je nastajanje poplave uz primjenu procedura koje se koriste u situacijama prirodnih ili drugih nesreća. U vježbi su učestvovali predstavnici međunarodnih timova iz svih 10 država članica DPPI SEE, koji su koristili specijalizovanu opremu za dronove“, saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Završnoj fazi pokaznih vježbi prisustvovali su i predstavnici institucija Brčko distrikta BiH, organizatora vježbe i međunarodnih organizacija u BiH.

IZVORwww.brckodanas.com; www.dppi.info; www.vlada.bdcentral.net;
Prethodni postZa vikend počinje zimsko računanje vremena
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 30.10.2023. godine do 5.11.2023. godine