U Brčkom održano međunarodno organoleptičko ocjenjivanje meda

97

U okviru manifestacije 16. Međunarodni sajam pčelarstva, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme u Brčko distriktu BiH, koji udruženja pčelara „Matica“ i „Pčela“ iz Brčko distrikta BiH realizuju od 23. avgusta do 16. septembra u Brčkom, organizovano je Međunarodno organoleptičko ocjenjivanje meda. Za ocjenjivanje je pristiglo 45 uzoraka meda iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a uzorke je ocjenjivao osmočlani žiri.

“Ovo je 12. ocjenjivanje meda koje smo organizovali u Brčkom, pauzu smo napravili zbog COVID-a, a Sajam meda je 16. po redu. Na ovaj način, ocjenjivanjem meda, mi se približavamo našim kupcima i uozbiljujemo ljude koji se bave medom i pčelarstvom da kvalitetnije pripreme med za ocjenjivanje, sajmove i naravno naše kupce”, kaže Amir Didić zamjenik predsjednika Udruženja pčelara “Pčela” iz Gornjeg Rahića.

Miodrag Vasić, član Udruženja pčelara “Matica” i predsjednik ocjenjivačke komisije, pojasnio je da su od 45 uzoraka, 22 uzorka livadskog meda, osam uzoraka lipovog, sedam uzoraka šumskog meda ili medikovca, četiri bagrema i četiri kestena.

“Sastav meda na ocjenjivanju je odraz medobranja ove godine. Dominira livadski miješano – cvjetni med, dok je malo bagremovog i lipovog meda ove godine. Kod organoleptičkog ocjenjivanja ocjenjujemo čistoću, boju, bistrinu, miris, ukus, karakterističnost za pojedinu vrstu meda i prisutnost jačine arome za svaki med. Uz ove osobine radimo samo jednu fizičku metodu – ocjenjivanje vlage u medu koja je dozvoljena do 20%. Maksimalno se može osvojiti 30 bodova na ocjenjivanju na osnovu senzorskih osobina”, istakao je Vasić.

“Svaki med koji je od pčele je vrhunski med, nebitno da li je iz BiH ili Hrvatske ili neke druge države. Ako pčelar ne napravi neke kobne greške nakon vrcanja, svaki med koji dolazi od pčele je vrhunski. Nijanse su u boji, vodi, okusu. Najčešće greške koje pčelari mogu da naprave su kod zagrijavanja, ili prerano izvrcaju med, pa med ima veliku količinu vode itd. Dakle med treba da sazri u košnici, treba ga kvalitetno skladištiti, zatvoriti ga čvrsto poklopcem da ne povuče miris ili vlagu iz prostorije u kojoj se skladišti, jer i pčele i pčelar ulože puno truda u med i treba ga sačuvati na pravi način”, objasnila je Ana Baričević iz Lupoglave u Istri, iz Udruženja pčelara “Lipa” Pazin, gdje se školovala za degustatora i ocjenjivača meda.

“U žiriju su odgovorni ljudi, koji imaju znanje za ovaj posao, a riječ je o dvije grupe po četiri člana. Ocjenjivanje je trajalo nekoliko sati, a medalje i pehari za najkvalitetniji med biće dodjeljeni na otvaranju sajma. Manifestaciju nastavljamo u petak od 18:00 časova u prostorijama Udruženja pčelara “Matica“” na Ilićki, kada će naša gošća iz Hrvatske održati radionicu o tome kako se pravi sapun od meda i još nekih drugih sastojaka. Radionica je namijenjena ženama, kao vid edukacije i nadamo se početak za neku od njih da pokrenu ovaj posao samostalno. Već imamo zainteresovanih, a ukoliko neko još želi, može da nam se pridruži, biće zaista korisno”, zaključio je Gavrilo Marković, predsjednik Udruženja pčelara “Matica” Brčko.

Centralni događaj ove pčelarske manifestacije u Brčkom, sajam meda na otvorenom, Udruženje pčelara “Matica” i Udruženje pčelara “Pčela” pripremaju za 15. i 16. septembar na Trgu mladih u Brčkom, kada se očekuje veliki broj izlagača, ali i posjetilaca i kupaca željnih kvalitetnog meda, drugih pčelinjih proizvoda, te pčelarske opreme.

Pokrovitelj manifestacije je Vlada Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postPosebna ponuda u termama Ozren – produžite ljeto i uživajte u jeseni
Sledeći postPolicija zabranila “Trojku iz bloka” jer je previše dobro posjećena