U Brčkom organizovan radni sastanak predstavnika organizacija nacionalnih manjina u BiH

32

U prostorijama Skupštine Brčko distrikta BiH organizovan je radni sastanak Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH, s ciljem intenziviranja i unapređenja saradnje organizacija nacionalnih manjina.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover izjavio je da se dobrom međusobnom saradnjom može omogućiti bolji život nacionalnih manjina u BiH. Takođe je istakao da će se raditi na formiranju saveza na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Na sastanku je rečeno da se radi na utvrđivanju datuma koji bi bio Dan nacionalnih manjina u BiH, a da će ujedno biti predloženo i da se prvo obilježavanje organizuje u Brčko distriktu BiH.

Franjo Rover je govorio i o popisu stanovništva u BiH i istakao da, prema podacima Saveza, ima tri puta više nacionalnih manjina u BiH, nego što je to popis pokazao.

„Zadnji popis nije adekvatan i mi ga ne priznajemo. Ja sam Italijan. U tom popisu imamo manje popisanih Italijana, nego što ja imam u porodici. Lično znam da ja nisam popisan“, pojasnio je Rover.

Zamjenica predsjednika Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH Lidija Ljubojević podsjetila je da je Vijeće osnovano prošle godine, kao savjetodavno tijelo Skupštine Distrikta.

Član Vijeća nacionalnih manjina BiH Danijel Štefek rekao je novinarima da se radi na izmjeni Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina BiH.

„Državne i entitetske kao i vlasti lokalnih samouprava, dužne su da prilikom zapošljavanja vode računa o zastupljenosti nacionalnih manjina, ali to je samo deklarativno navedeno u zakonu, dok u praksi ništa nije urađeno“, istakao je Štefek.

Štefek, koji je i predsjednik Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina, izjavio je da su Prnjavor i Brčko distrikt BiH jedine lokalne zajednice u BiH koje imaju predstavnike nacionalnih manjina u svojim skupštinama.

„Nacionalne manjine su stavljene u isti rang s ostalim kandidatima na opštim i lokalnim izborima, zbog čega teško dolaze do mandata u skupštini, gdje bi mogli iznijeti probleme nacionalnih manjina“, rekao je Štefek.

Radni sastanak organizovan je uz podršku OSCE-a.

Prethodni postJP „Komunalno Brčko“ započelo proljećno uređenje grada
Sledeći postSvjetski dan zdravlja u Brčkom u sjeni štrajka zdravstvenih radnika