U Brčkom trenutno 86 lica oboljelo od COVID-19

93

Iz Pododjeljenja za javno zdravstvo saopšteno je da je u posljednja 24 časa registrovano dvoje novooboljelih od COVID-19, dok je jedno lice preminulo. Od početka pandemije, na području Brčko distrikta BiH od bolesti COVID-19 preminulo je 536, a izliječeno 14.028 lica. Danas se čeka na rezultate 52 uzorka, a trenutno je 86 lica zaraženih virusom SARS-CoV-2 oboljelo od COVID-19.

“S obzirom na porast broja oboljelih od bolesti COVID-19 na globalnom nivou, kao i pojavu novoidentifikovanih podvarijanti virusa SARS-CoV-2, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pomno prati javno zdravstveno stanje i epidemiološku situciju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i broj registrovanih slučajeva zaraze, u odnosu na regiju i svijet”, saopšteno je iz ovog Vladinog odjeljenja.

Nošenje maske na licu i ostale mjere za građanstvo ostale su u formi preporuka, ali ukoliko se ponovo nastavi pojačan porast broja oboljelih i zaraženih, nije isključeno ni novo uvođenje mjera, radi ponovnog suzbijanja širenja virusa.

“Svjetska zdravstvena organizacija pandemiju koronavirusa SARS-CoV-2 i dalje vodi kao međunarodno značajan javno zdravstveni događaj, zbog čega Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine provodi povećan nadzor nad pojavom novih slučajeva i brzinom širenja infekcije, u svrhu zaštite zdravlja i života građana”, ističu u Odjeljenju.

Pododjeljenje za javno zdravstvo i dalje provodi vakcinaciju svakim danom u periodu od 08:00 do 15:00 časova u ambulanti na Trgu pravde (Kasarna), kao i po mjesnim zajednicama, po spisku utvrđenom između predstavnika mjesnih zajednica i Crvenog krsta Brčko distrikta BiH. Od početka procesa imunizacije u Brčkom, prvu dozu vakcine do danas primilo je 19.190 lica, drugu 18.573, a booster dozu 5.006 lica.

Građani koji primjete simptome karakteristične za razvoj bolesti COVID-19, svakim danom se mogu javiti u Trijažnu ambulantu u Domu zdravlja Brčko. Za sva pitanja i dodatne informacije i dalje je otvorena besplatna info linija 0800 31 004.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postOrganizovano predavanje o terapijama liječenja za oboljele od multiple skleroze
Sledeći post25. Vidovdanska trka biće 31. jula