U Kini ministri ne mogu imati kancelariju veću od 54 kvadratna metra

81

Ubuduće u Kini ministri i guverneri više neće moći da imaju kancelariju čija površina prelazi 54 kvadratna metra, saopštile su kineske vlasti, navodeći da je mjera preduzeta u okrivu kampanje štednje koju je prije par godina pokrenuo predsjednik Si Đinping.

Kancelarija zvaničnika u rangu pomoćnika guvernera ili zamjenika ministra mora da bude 12 kvadratnih metara manja od kancelarije nadređenih, precizira Centralna komisija za nadzor discipline, prenosi agencija Sinhua.

Šefovi direkcija u ministarstvima i provincijskim prefekturama moraće da rade u maksimalnih 30 kvadratnih metara, a njihovi pomoćnici da se zadovolje kancelarijama od najviše 24 kvadratna metra.

Kako prenosi AFP, ove restrikcije nametnute se nakon skandala sa novim administrativnim zgradama čija je grandomanija kritikovana u javnosti. Ministrima i guvernerima je dozvoljeno da imaju odjeljak za odmor i privatni toalet, ali samo pod uslovom da se uklapaju u dozvoljenu kvadraturu. Ostali će, međutim, morati da dijele toalet sa ostalim zaposlenima u resoru.

Unazad dvije godine Đinping predvodi kampanju protiv luksuznog načina života visokih funkcionera kineske administracije, smatrajući da pretjerivanja štete imidžu partije.

Brojni zvaničnici i komunistički kadrovi morali su, tako, da se odreknu crvenih tepiha, razmetljivih banketa, skupih likera i poklona kao i drugih “ekstravagancija” koje su dugo bile propratni dio njihovih putovanja.

(24sata.info)

Prethodni postBiH 21. najjadnija zemlja na svijetu
Sledeći postKoliko biste novca zaradili ako biste radili za Google?