U kojim (ljetnjim) mjesecima je idealno posjetiti Tenerife

57
Izvor: pixabay.com

Da li ste već odabrali destinaciju za ovogodišnje ljetovanje? Ili vas lagano hvata panika, jer su svi već donijeli odluku, a vi još ne? Ako još birate, vjerovatno ste razmišljali o omiljenim odredištima kao što su Hrvatska, Crna Gora ili Grčka. Ove predivne zemlje tradicionalno privlače veliki broj turista sa Balkana zbog svoje blizine, lijepe obale i bogate ponude. Međutim, posljednjih godina sve veći broj naših sugrađana otkriva čari jednog dalekog i egzotičnog odredišta – kanarskog ostrva Tenerife.

Ovo špansko ostrvo, smješteno u Atlantskom okeanu, postaje sve popularnije među turistima i nameće se kao idelan izbor za one koji bi nešto novo i drugačije. Ali, u kojem periodu otići i provesti odmor iz snova?

Tenerife ima idealnu klimu

Smješteno u Atlantskom okeanu, blizu obale Afrike, ostrvo Tenerife uživa u fenomenalnim temperaturama zahvaljujući svom geografsko-položaju i klimatskom faktoru. Ima oko 300 sunčanih dana godišnje, tako da je sunce gotovo uvijek prisutno, a boravak u prirodi zabavan i bezbjedan.

Ovdje je klima suptropska, sa blagim i prijatnim temperaturama tokom svih godišnjih doba. Ljetnji mjeseci, od juna do septembra, donose tople dane sa prosječnim temperaturama između 24°C i 30°C. More je tokom ljeta toplo i kristalno čisto, a prosječna temperatura vode je oko 23°C, što ga čini savršenim za plivanje, ronjenje i druge vodene aktivnosti.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika Tenerifa je raznolikost mikroklima na ostrvu. Sjeverni dio ostrva je poznat po zelenim prostranstvima i nešto svježijoj klimi, zahvaljujući pasatnim vjetrovima koji donose vlagu iz Atlantskog okeana. Ovo područje je bogato bujnom vegetacijom, vinogradima i plantažama banana, te je idealno za ljubitelje prirode i planinarenja.

Izvor: pixabay.com

S druge strane, južni dio Tenerifa je sunčaniji i sušniji, sa značajno manje padavina. Na ovom dijelu je i najveći broj turista zahvaljujući predivnim plažama, luksuznim odmaralištima i brojnim mogućnostima za zabavu i rekreaciju. Južna obala je savršena za one koji žele uživati u suncu, moru i aktivnostima na otvorenom.

Prosječna temperatura na Tenerifama varira od 18°C zimi do 26°C ljeti, što znači da nikada nije previše hladno niti previše vruće. Ove konstantne brojke omogućuju posjetiocima da uživaju u svim aktivnostima, bilo da se radi o kupanju u okeanu, šetnjama po plažama ili istraživanju unutrašnjosti ostrva. Zato se ne kaže bez razloga da kada jednom otputujete na Tenerife, uvijek se ovdje vraćate.

Ljeti, Tenerife privlači turiste iz cijelog svijeta. Temperature se kreću oko 24-28°C, a vjetrovi sa Atlantika pružaju ugodno osvježenje. Plaže su pune života tokom dana, a noći su tople i idealne za šetnje ili uživanje na terasama restorana i barova.

Juli na Tenerifama

Juli je mjesec kada ljeto na Tenerifima zaista dolazi do izražaja. Temperatura se kreće između 24°C i 30°C, a sunčani dani su gotovo zagarantovani. Ovo je savršeno vrijeme za ljubitelje plaža jer su vode Atlantika tople i pogodne za kupanje. Plaže kao što su Playa de las Américas i Playa de las Teresitas su prepune turista, ali i lokalaca koji uživaju u suncu i moru. Noći su prijatno tople, što je idealno za večernje šetnje i uživanje u brojnim restoranima i barovima. Treba napomenuti da su u julu cijene smještaja i avionskih karata na vrhuncu zbog velike potražnje.

Avgust na Tenerifama

Avgust je tradicionalno najtopliji mjesec na Tenerifima. Temperature mogu dostići i do 35°C, a sunčano vrijeme je konstantno. Ako ne podnosite visoke temperature, možda će vam biti naporno, ali dobra vijest je da su sve turističke atrakcije i aktivnosti u punom jeku. Ovo je vrijeme kada se održavaju mnogi festivali i kulturne manifestacije, tako da imate priliku doživjeti bogatu kulturnu ponudu ostrva. Ako planirate putovanje u avgustu, preporučuje se unaprijed rezervisati smještaj i karte, jer su kapaciteti često puni.

Septembar na Tenerifama

Septembar donosi nešto blaže temperature, koje se kreću između 23°C i 28°C. Ovo je idealno vrijeme za one koji preferiraju mirniji odmor. Na plažama su manje gužve, a more je još dovoljno toplo za kupanje. Septembar je savršen za istraživanje unutrašnjosti ostrva, planinarenje po Nacionalnom parku Teide ili za posjetu manjim turističkim mjestima. Takođe, cijene smještaja i avionskih karata počinju opadati, što znači da možete pronaći povoljnije ponude.

Izvor: pixabay.com

Oktobar na Tenerifama

Oktobar je mjesec kada se počinje osjećati klimatska promjena i da se ljeto polako gasi, ali vremenski uslovi su i dalje prijatni za posjete. Ovaj mjesec je idealan za putnike koji vole blaže vrijeme i planiraju istražiti ostrvo pješice ili biciklom. Dnevne temperature su u prosjeku oko 24°C, dok noći postaju hladnije sa prosječno 19°C. More se lagano hladi, ali i dalje je dovoljno toplo za plivanje, sa temperaturom oko 23°C. Dobra strana putovanja u oktobru su prijatne noćne temperature i manje gužve, idealno za večernje šetnje ili uživanje u tradicionalnoj gastronomiji ostrva.

Ostali periodi godine

Ako vam je ugodnije da izbjegnete visoku dnevnu temperaturu i lagano obilazite ovo sjajno ostrvo, proljeće i jesen su takođe dobar izbor za posjetu Tenerifama, sa blagim temperaturama koje se kreću između 20°C i 24°C. Ovi periodi su baš namijenjeni tome –  istraživanju ostrva, planinarenju po već pomenutom Nacionalnom parku Teide, posjetu botaničkim vrtovima i uživanju u brojnim kulturnim događajima.

Zima je ovdje vrlo blaga, jer temperatura rijetko pada ispod 15°C. To čini ovo ostrvo popularnim odredištem za one koji vole udoban život i žele pobjeći od hladnoće evropskih zima, uživati u sunčanim danima i ugodnim vremenskim prilikama.

Cijene i pristupačnost

Kada su u pitanju hrana i piće, Tenerife nudi širok spektar opcija za različite ukuse i budžete, bez obzira na to u koje doba godine odlučite putovati. Na primjer, prosječan obrok za jednu osobu u srednjem restoranu će koštati oko 10-15 eura, dok je cijena jednostavnijeg obroka ili brze hrane obično nešto niža, oko 6-8 eura. Za ljubitelje kafe ili osvježavajućih pića, cijena espresso kafe je oko 1,50-2 evra, dok sokovi ili bezalkoholna pića koštaju između 1,50 i 3 evra, zavisno o lokaciji.

U poređenju sa cijenama u balkanskim zemljama poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, na Tenerifama one jesu nešto više, ali se u većini slučajeva može naći širok spektar opcija prilagođenih različitim budžetima. Na primjer, u Bosni i Hercegovini, prosječna cijena obroka u sličnom restoranu jeste nešto niža, oko 7-10 eura, dok su cijene pića neznatno povojnije u poređenju sa onima na Tenerifama.

Izvor: pixabay.com

Sve u svemu, Tenerife nudi savršene uslove za ljetovanje tokom cijele godine. Bilo da putujete solo, sa partnerom ili porodicom, Tenerife ima nešto za svakoga. Bez obzira na to koju vrstu odmora tražite – opuštanje na plaži, avanture u prirodi ili istraživanje atrakcija – ovo ostrvo će vas sigurno oduševiti svojom ljepotom i klimom koja pogoduje svima.

IZVORSrbijanka Stanković
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 24.6.2024. godine do 30.6.2024. godine
Sledeći postNaredna sedmica miks kišnog i sunčanog vremena