U Muzeju Nikole Tesle umjetnici ili satanisti?

134

U srpskoj javnosti, najblaže rečeno, ovih dana izazvala je pometnju fotografija umjetnika Roberta Aikija Obrija Lova, poznatijeg pod imenom Ličen, snimljena pored urne s pepelom velikog naučnika u Muzeju Nikole Tesle, za vrijeme performansa, koji je odigran u aprilu na ovogodišnjem festivalu “Resonante”.

Naime, domino efekat krenuo je iz Skupštine grada Beograda, kada je predsjednik iste Nikola Nikodijević otvorio pitanje pokretanje urne. Njegov navod da “na zahtjev Crkve” treba pomjeriti urnu stvara zaprepaštenje u Muzeju Nikole Tesle, jer se kao jedan od razloga navode “satanistički rituali”. Srpska pravoslavna crkva potom na svom sajtu objavljuje spornu fotografiju, kao mogući dokaz satanističkih obreda, uz tekst da urni nije mjesto u muzeju. Na fotografiji pored Ličena vide se još tri osobe na turskom ćilimu, izgledom, u meditativnom stanju.

Srpski mediji kontaktirali su i samog Ličena, koji je rekao da nema veze sa satanizmom i da se radi o “šokantnoj kleveti”. Spor umjetnika, koji tvrde da muzeji i treba da služe ljudima i sličnim performansima, i SPC, kojoj je cilj pridobijanje urne, nastavljen je i među čitaocima internet portala.

“Podelite pepeo u dve urne i obe strane će moći da se ovajde. Ali neka imaju u vidu da su im šanse 50:50 % da dobiju polovinu od pojasa nadole, ako me razumete…”, jedno je od rijetkih neutralnih mišljenja, a šta bi Tesla rekao na ovo – ne znamo.

Prethodni postI juniorke “Bimal Jedinstva” prvaci BiH
Sledeći postZastrašujući prikaz današnje prehrambene industrije

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime