U Muzeju održana radionica o fosilima

106

Kustos Muzeja Brčko distrikta BiH Vanja Žigić sinoć je u gradskom Muzeju organizovala radionicu za dječake i djevojčice uzrasta od 7 – 12 godina. Na radionici je bilo riječi o fosilima, njihovom nastanku i značaju za arheologiju, a potom su mališani pomoću gline i gipsa izrađivali oblike koji podsjećaju na fosilne.

Ukrašavali su i bojili fosile koje su sami napravili, te su svi rekli da su uživali u druženju u Muzeju i da se nadaju da će ovakvih radionica biti više.

Ujedno su imali i priliku da pogledaju i izložbu čija je postavka u toku, a riječ je o prirodnjačkoj postavci sa eksponatima iz perioda ledenog doba.

Na području Posavine pronađeni su ostaci runastog mamuta, runastog nosoroga, stepskog bizona, gastropoda, školjki, slatkovodne kornjače, ajkule, korala i sve ih možete pogledati u gradskom muzeju u zgradi Šipad.

„U ovu izložbu uključeni su dijelovi jedne privatne zbirke iz Orašja, zajedno s materijalom koji se od ranije nalazi u muzejskoj zbirci. S obzirom da je riječ o zanimljivim eksponatima, koji se relativno rijetko nalaze na ovom području, odlučili smo da o tome priredimo jednu posebnu izložbu. To je ujedno i prilika da započnemo temu o kojoj ranije nije bilo riječ u Muzeju, a to je prirodna, odnosno geološka i paleo-biološka prošlost ovog područja“, rekla je Vanja Žigić, kustos Muzeja Brčko distrikta BiH.

Postavka je dostupna javnosti do daljnjeg i zainteresovani je mogu pogledati svakog radnog dana od 07:30 do 15:30 časova.

Prethodni postU subotu počinje nova sezona Premijer lige za košarkašice
Sledeći postSjećamo se prošlosti, zamišljamo budućnost: poziv za nominacije za individualni doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za 2021. godinu u BiH