U ovoj kompilaciji sažeta je sva genijalnost filmova Stanleya Kubricka

78

Stanley Kubrick bio je jedan od najuticajnijih američkih režisera, scenarista, producenata i fotografa svog vremena. Bio je dio filmskog pokreta New Hollywood, a njegovi filmovi se danas smatraju jednim od najvažnijih doprinosa svjetskoj kinematografiji u 20. vijeku. U njima je najčešće radio adaptacije romana ili kratkih priča raznih žanrova, a isticali su se zbog jedinstvene tehnike snimanja i pažnje koja se posvećivala najsitnijim detaljima.

Kubricka su mnogobrojni fanovi poštovali za vrijeme njegova života, a ni nakon smrti 1999. taj trend se nije promijenio. U posljednjih desetak godina montirana je hrpa video kompilacija u kojima se odaje počast pokojnom režiseru i filmovima koje je snimio. Poslednja u nizu takvih kompilacija pojavila se ovih dana na internetu, i možemo reći da je jedna od najboljih. Jedan od Kubrickovih obožavatelja montirao je video vodeći se njegovim riječima: “Film bi trebao biti više kao muzika nego kao fikcija. On bi trebao prikazivati progresiju raspoloženja i osjećaja. Tema i sve ono što se nalazi u pozadini emocija, to dolazi tek kasnije”.

U videu su korišteni inserti iz filmova “2001: A Space Odyssey”, “The Shining”, “Barry Lyndon”, “Full Metal Jacket”, “A Clockwork Orange”, “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb”, “Paths of Glory”, “The Killing”, “Eyes Wide Shut”, “Spartacus”, “Killer’s Kiss” i “Lolita”. Kao muzička pozadina u video je korištena Beethovenova 7. simfonija.

(Igor Šimulja/Telegram.hr)

Prethodni postSuper Mario slavi trideset godina
Sledeći postKoje sve bolesti liječe pečeni i kuhani crni luk

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime