U ponedjeljak počinje nova 2022/2023. školska godina

265

U 15 osnovnih i četiri srednje škole u Brčko distriktu BiH nastava počinje u ponedjeljak 5. septembra. U Odjeljenju za obrazovanje kažu da je sve spremno za novu školsku godinu.

„U novu školsku godinu na području distrikta Brčko krenuće oko šest hiljada učenika osnovnih škola, oko 2.600 učenika srednjih škola i 550 djece smještene u obdaništu. Nastavni kadar je spreman za početak nastave u novoj školskoj godini u svim osnovnim i srednjim školama, školski objekti pripremljeni, većina udžbenika je nabavljena, a obezbijeđen je i prevoz učenika za sve učenike koji putuju“, izjavio je za Radio Brčko Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH.

Pedagoška godina u obdaništima počela je 1. septembra, od kada je u funkciji i novi šesti objekat u sastavu JU Dječije zabavište i obdanište “Naša djeca” u selu Dubrave nedaleko od Brčkog.

Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH u avgustu je realizovalo drugi upisni rok u srednje škole Brčko distrikta BiH. Nakon prvog upisnog roka u junu ove godine, u Tehničkoj školi ostala su upražnjena 52 mjesta, u Poljoprivrednoj i medicinskoj 65, Ekonomskoj četiri i u Gimnaziji 31 mjesto. Slika nije mnogo drugačija ni nakon drugog upisnog roka.

Planiran je upis 880 učenika, a u ponedjeljak 5. septembra u srednjoškolske klupe kreću 722 nova đaka. Čak ni stipendije za deficitarna zanimanja, za koje tržište rada ima veliki interes, nisu bile dovoljna motivacija za popunjavanje smjerova zidar – keramičar i bravar – obrađivač, dok se na smjerove cvjećar – vrtlar, voćar – vinogradar, pekar – mesar i rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina niko nije upisao.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postDrugi „Jazzwa Art Festival“ narednog vikenda
Sledeći postOčistimo BiH 17. septembra