U Sarajevu potpisan Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja

57

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i koordinator Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić danas su u Sarajevu prisustvovali potpisivanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja. Sporazum su potpisali ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković.

Gradonačelnik Nišić je rekao da je današnji sporazum rezultat višegodišnjih zahtjeva Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da se rekonstrukcija mosta uradi putem finansiranja dvije države, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

„Rekonstrukciju mosta podjednako će finansirati Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska. Cijena još nije poznata, ali prema procjenama premašuje dva miliona evra. Ovo možemo smatrati velikim projektom, međutim, u najavi je još veći projekat koji predstavlja trajno rješenje komunikacije preko rijeke Save – novi most”, izjavio je gradonačelnik Nišić.

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je da bi radovi trebali početi do kraja sljedeće godine te da u narednom periodu slijedi faza projektovanja.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković istakao je da je most Brčko – Gunja u veoma lošem stanju i da će Hrvatske ceste hitno krenuti u realizaciju projekta.

Potpisivanje ovog sporazuma moglo se dogoditi i dva mjeseca ranije, o čemu je govorio ministar Forto prilikom posjete Brčkom u julu ove godine, rekaviši tada da su “sredstva za postojeći most u Brčkom izdvojena, te da će se u sljedećoj godini most uveliko raditi, a možda i završiti. Kada je riječ o novom mostu, zadaća vlasti Distrikta je da usvoji prostorno-plansku dokumentaciju, koja bi odredila tačku pristupa cesti i samog novog mosta.

Vezani tekst: Izgradnja novog mosta preko Save u Brčkom u narednih šest – sedam godina

IZVORwww.brckodanas.com; www.vlada.bdcentral.net;
Prethodni postRadarske kontrole za period 11.9.2023. godine do 17.9.2023. godine
Sledeći postBolji posao – sedmična ponuda poslova