U Skupštini održana radionica o rodno zasnovanom nasilju

50

Komisija za ravnopravnost polova i Komisija za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta BiH, u saradnji s Misijom OSCE-a, organizovale su danas radionicu o temi „Oblici rodnog zasnovanog nasilja, s posebnim osvrtom na analizu i mjere zaštite od seksualnog uznemiravanja“.

Predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost polova Ina Pamukčić rekla je da je na radionici razgovarano o mjerama zaštite koje su na snazi i mehanizmima kojima se one mogu unaprijediti, s ciljem zaštite žrtava seksualnog uznemiravanja.

Predsjedavajuća Komisije za zaštitu ljudskih prava Milijana Simić rekla je da je cilj da institucije Brčko distrikta BiH i na državnom nivou uspostave bolje mehanizme za prijavu seksualnog uznemiravanja, prilagode ih i učine dostupnim osobama koje su u nepovoljnom položaju kao što su osobe s invaliditetom ili su pripadnici nacionalnih manjina.

„Znamo da danas i u poslovnom i u obrazovnom svijetu nemamo dovoljno podataka i o tome se dovoljno ne razgovara. Ako nema prijavljenih slučajeva, ne znači da ti slučajevi ne postoje“, istakla je Milijana Simić.

Analiza podataka OSCE-ovog istraživanja o nasilju nad ženama u BiH, u kojem je učestvovalo više od 2.300 žena u dobi između 18 i 74 godine, pokazala je da je seksualno uznemiravanje drugi najzastupljeniji oblik nasilja nad ženama i da mali broj žena prijavljuje ovaj oblik nasilja.

Lejla Mamut, službenica za rodna pitanja i pitanja mladih pri Misiji OSCE-a u BiH, rekla je da od deset žena svaka treća doživi seksualno uznemiravanje od petnaeste godine života i da su određene grupe žena više izložene seksualnom uznemiravanju, kao što su mlade žene s nestabilnim zaposlenjem, zatim one koje pripadaju manjinskim grupama, povratnice, interno raseljene žene i slično.

„Zabrinjavajuće je što malo više od dva odsto žena prijavi seksualno uznemiravanje policiji i da u BiH postoji najmanji procent prijava ove vrste nasilja u poređenju s ostalim zemljama zapadnog Balkana i EU“, istakla je Lejla Mamut.

Ona je dodala da je potrebno promijeniti krivične zakone koji ne tretiraju ovaj oblik nasilja, jer samo Zakon o ravnopravnosti polova BiH seksualno uznemiravanje tretira kao krivično djelo dok ostali zakoni nisu usklađeni s tim zakonom i s Istanbulskom konvencijom.

Na radionici je donesen zaključak da pomenute dvije skupštinske komisije, u saradnji sa Misijom OSCE-a, provedu anonimnu anketu u institucijama Brčko distrikta BiH o seksualnom uznemiravanju, nakon čega će organizovati adekvatnu obuku za sve zaposlene, s ciljem podizanja svijesti o ovom obliku nasilja i njegovoj prijavi.

Radionica je održana u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Prisustvovali su joj predstavnici Misije OSCE-a zajedno sa šeficom Kancelarije u Brčkom Sabrinom Šrimer, zatim predstavnici/e Kancelarije gradonačelnika, Vlade, Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH, Savjeta mladih kao i Savjeta nacionalnih manjina, kao i predstavnici/e Psihološkog centra „Sirijus“ Brčko, Udruženja žena „Bošnjakinja“ i Omladinskog centra „Vermont“ iz Brčkog.

IZVORwww.skupstinabd.ba; wwwbrckodanas.com;
Prethodni postMovember – pregled u novembru, prevencija tokom cijele godine
Sledeći postPovećava se iznos neoporezivog dijela toplog sa sedam na 10 KM