U srednje škole Distrikta u školskoj 2022/2023. godini očekuje se upis 880 đaka

365

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanja, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je Odluku o broju učenika za upis u srednje škole Distrikta za školsku 2022/2023. godinu, kojom se određuje broj od 880 učenika raspoređenih u 44 odjeljenja prvih razreda srednjih škola. Takođe se uvode i novi smjerovi.

„Došlo je do određenih korekcija i uveli smo nove smjerove, odnosno zanimanja, pa će tako u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi biti nova zanimanja poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut i zubno-stomatološki tehničar, u Tehničkoj školi se uvode novi smjerovi i to rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i zidar/keramičar. Ovo su zanimanja kojih do sada nije bilo. Takođe, obnovili smo u Ekonomskoj školi smjer ugostiteljsko-kulinarskog tehničara, koji posljednjih nekoliko godina nije upisivan“, rekao je Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

Iako planirani broj upisa učenika u srednje škole prelazi broj učenika koji će ove godine završiti osnovno obrazovanje u Brčko distriktu BiH, u Vladi računaju da će novi smjerovi animirati učenike da upišu takva deficitarna zanimanja, kao i da će doći do interesovanja učenika iz okruženja da za nastavak obrazovanja izaberu Brčko.

„Prijedlogom rebalansa Budžeta, koji je danas odobrila Vlada Distrikta, predviđena su dodatna sredstva za nastavak subvencionisanja smještaja studenata u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini, kao i stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjim školama, što do sada nije bilo, a predviđeno je u Strategiji razvoja Brčko distrikta BiH do 2027. godine. Mi ćemo vrlo brzo stupiti u kontakt s poslovnom zajednicom, da bismo konkretizovali koja su to deficitarna zanimanja, jer mi imamo određeni pregled i to su dijelom novi smjerovi koji se uvode u srednje škole“, istakao je Bulatović.

On je dodao da Odjeljenje za obrazovanje ima namjeru da uputi javni poziv privrednim subjektima za stipendiranje i potpisivanja ugovora s učenicima koji već pohađaju deficitarna zanimanja i na taj način naprave aranžmane i predugovore o zapošljavanju tih učenika po završetku srednje škole.

To, ističe Bulatović, predstavlja sigurnost za obe strane – najprije za učenike da će dobiti posao u struci po završetku školovanja, a za privredne subjekte da će dobiti školovan kadar.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postU susret Danu Roma druženje sa osnovcima
Sledeći postSrednjoškolci zagovaraju obavezno zapošljavanje stručnjaka iz oblasti ekologije