U toku realizacija projekta “Znanje u službi razvoja zajednice po standardima EU”

65

Udruženje građana “Demos” Brčko distrikt BiH započelo je realizaciju novog projekta pod nazivom “Znanje u službi razvoja zajednice po standardima EU”, koji je podržalo Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH. Projektom je predviđeno šest edukacija koje imaju za cilj jačanje kapaciteta nevladinih organizacija i vladinih službenika, iz oblasti projekt menadžmenta.

“Projektom je planirana edukacija za osam predstavnika nevladinih organizacija iz Brčkog i šest službenika Vlade Brčko distrikta BiH, o temama upravljanje projektnim ciklusom i pisanje projektnih projedloga prema različitim donatorima, posebno prema EU fondovima. Ideja projekta je jačanje kapacitete organizacija, da bi se prijavljivale na razne javne pozive i tako, putem projektnih prijedloga, imale dodatne izvore finansiranja. Na taj način će manje zavisiti od jednog izvora finansiranja, pri čemu konkretno mislim na budžet Brčko distrikta BiH”, izjavio je Damjan Dundžić, koordinator projekta.

Iz UG “Demos” su skrenuli pažnju na činjenicu da samo nekoliko nevladinih udruženja iz Brčkog aplicira i dobija sredstva iz međunarodnih fondova i od drugih donatora. Da bi promijenili taj negativan trend, ističu da je potrebno afirmisati značaj projekt menadžmenta u medijima i cjelokupnoj javnosti u Brčkom.

“Trenutno imamo na raspolaganju desetine različitih međunarodnih donatora koji podržavaju rad nevladinih organizacija, ali i infrastrukturne projekte koji su u nadležnosti Vlade Brčko distrikta BiH. Jedini način da dobijete sredstva je da napišete projektni prijedlog i prijavite se na javni poziv, a da bi to učinili, morati imati znanje iz oblasti projekt menadžmenta. Osim toga, znanje iz ove oblasti se može iskoristiti i u realnom sektoru, jer pojedini donatori finansiraju i razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrednih gazdinstava i zanatlija”, rekao je Božidar Jović, predsjednik UG “Demos” i edukator na projektu.

Osim organizacije edukacija, planirani su i sastanci sa predstavnicima Vlade Brčko distrikta BiH, ulična akcija podjele propagandnog materijala sa ciljem promocije usavršavanja iz oblasti pisanja projekata i potpisivanje Memoranduma o saradnji na projektnim aktivnostima sa zainteresovanim nevladinim organizacijama, saopšteno je iz ove organizacije.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postMeteorolozi: Obilne padavine i olujni jugo do kraja sedmice
Sledeći postAnketiranje privrednika o tržištu rada i obrazovnim profilima radnika