U utorak tribina „Dogodine“ o sponi Kosova i Metohije i Brčkog

73

U organizaciji Konzervativnog kluba iz Brčkog, uz blagoslov Eparhije zvorničko – tuzlanske, u utorak 16. januara u Brčkom će biti održano kulturno – umjetničko veče posvećeno sponi između Kosova i Metohije i Brčkog i Posavine pod nazivom „Dogodine“.

U ovoj večeri, toplinom riječi i besjedama učestvovaće Nada Hadži – Perić, književnica rodom iz Prizrena, i arhimandrit Mihailo, iguman manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, rodom iz Brčkog, dok će duh kosovskog zavjeta pjesmom prenijeti Mješoviti hor “Art Serbika” iz Brčkog.

U 2023. godini bili smo svjedoci otkrivanja želje blaženopočivše igumanije Pećke patrijaršije Fevronije Božić, i njene sestre Julijane, da zemlju koju su imale u vlasništvu u naselju Gredice, poklone Pećkoj patrijaršiji. Mještani ove brčanske mjesne zajednice obratili su se Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa željom da svi zajedno na toj zemlji sagradne duhovno – kulturni centar. S obzirom da je Pećka patrijaršija direktno pod nadležnošću patrijarha srpskog, iz Kabineta patrijarha srpskog gospodina Porfirija, Eparhiji zvorničko – tuzlanskoj stigla je potvrda prihvatanja dara, te blagoslov nadležnom parohu i arhijerejskom namjesniku brčanskom da uspostave saradnju sa mještanima Gredica.

Ovaj predmet još se nalazi pred Osnovnim sudom u Brčkom, u kojem se čekaju izjave rođaka sestara Božić da se odriču prava na crkvi darovanu imovinu, a kada se predmet okonča, može se početi sa planiranjem njegove namjene, ukoliko ishod bude onakav kakav je igumanija Fevronija željela.

Upravo o ovom značajnom istorijskom saznanju – postojanju dijela Kosova i Metohije u Brčkom, doprinosu monahinja i monaha iz Posavine u izgradnji i očuvanju svetinja na Kosovu i Metohiji, kosovskom zavjetu, očuvanju pravoslavnih svetinja građenih u srednjem vijeku, besjediće Nada Hadži – Perić i otac Mihailo.

Program počinje u utorak 16. januara 2024. godine u 19:00 časova u velikoj sali Kulturno – administrativnog centra “Patrijah srpski Pavle” u Srpskoj Varoši u Brčkom, sa željom da dogodine ovakvo kulturno – umjetničko veče bude na temeljima novog kulturno – umjetničkog centra u Gredicama kod Brčkog, po želji sestara Božić.

Ulaz slobodan.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postGdje planinariti ove godine? Predstavljamo godišnji plan akcija PK „Traverza“
Sledeći postDanas izložba slika „Ruke pune buke“