U Vijećnici izložba „Bog i čovjek“

99

U okviru “Vidovdanskih dana”, u Brčkom će u četvrtak 8. juna u 19:00 časova u galeriji u Vijećnici biti otvorena izložba “Bog i čovjek” protojereja Vojislava Voje Bilbije.

„Rad protojereja Bojislava Bilbije, čiji je većinski opus iz oblasti sakralne, crkvene umjetnosti, je, nažalost, u najvećoj mjeri nepoznat javnosti. Nakon jedne veće izložbe krajem 1980-tih u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu pod nazivom „Bog i čovjek“, posljednjih decenija je izlagao u Parizu, Berlinu i Luksemburgu. Ove posljednje izložbe su bile ograničenog obima, zbog prostora, ali i ograničene programski, jer mnogi radovi ne mogu da budu transportovani. Stoga je godinama planirana jedna sveobuhvatna izložba koja bi njegov rad predstavila u cjelosti, koliko je to moguće, a najviše iz razloga multidisciplinarnosti pristupa i obima radova koji nisu dostupni svijetu. Ta izložba sada stiže u naš grad“, kažu organizatori izložbe iz Konzervativnog kluba u Brčkom.

Vojislav Bilbija pravoslavni je sveštenik, protojerej-stavrofor, starješina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije Srpske pravoslavne crkve, arhijerejski namjesnik za Holandiju, ikonopisac, pojac, zubni ljekar u penziji i nekadašnji zapaženi karatista. U Holandiji živi od 1972. godine.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postVlada odobrila Smjernice za izradu pravilnika o dodjeli sredstava iz budžeta udruženjima i fondacijama