U Vijećnici otvorena izložba „Sjećanje na Aleksu Mikića“

143

U galeriji Gradske vijećnice otvorena je izložba pod nazivom „Sjećanje na Aleksu Mikića“, književnika rodom iz Bukvika kod Brčkog.

Izložba je organizovana u saradnji Službe za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Brčko, a svečano ju je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić.

Prisutnima su se takođe obratili šef Službe za arhiv Ćazim Suljević, arhivistica Tamara Vijoglavin Mančić i predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Brčko Dragan Tomić.

Gradonačelnik Kadrić je na otvaranju rekao da je riječ o vrlo značajnoj izložbi i istakao da Vlada Distrikta pruža punu podršku za davanje naziva jednoj ulici u Brčkom po Aleksi Mikiću, da bi se očuvalo sjećanje na ovog književnika.

Dragan Tomić, predsjednik „Prosvjete“, u ime društva zahvalio se nastavnicima srpskog jezika i književnosti koji su pokrenuli ovu inicijativu, kao i MZ Bukvik gdje će biti otkrivena i spomen-bista Alekse Mikića, koji je u ovom mjestu rođen prije 110 godina.

„Zahvaljujemo se gradonačelniku Brčko distrikta BiH i Službi za arhiv na pokroviteljstvu izložbe i finansiranju izrade kataloga i materijala za istu i pozivam sugrađane da posjete ovu izložbu i pogledaju stvaralaštvo Alekse Mikića“, izjavio je u svom obraćanju Tomić.

„Provedeno je jedno obimno istraživanje u arhivima i bibliotekama u Banja Luci, Sarajevu i Beogradu i došli smo do vrijedne arhivske građe iz koje je dio predstavljen ovim izložbenim katalogom“, kazao je Suljević.

Izložba će za sve zainteresovane posjetioce biti otvorena radnim danima do 8. jula 2022. godine.

Književnik Aleksa Mikić rođen je u selu Bukvik kod Brčkog i autor je mnogobrojnih knjiga za djecu, dugogodišnji novinar lista „Oslobođenje“ Sarajevo, glavni urednik listova za djecu „Male novine“ i „Vesela sveska“ te dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 1957. godinu.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postKK Lavovi Brčko i zvanično u WABA ligi
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 27.6.2022. godine do 3.7.2022. godine