Ubrzajte svoj Android smartphone

72

Smartfon koristi RAM tako da prenosi privremene podatke, a što je većeg kapaciteta, to je lakše baratati sa više stvari odjednom. Evo kako možete optimizovati radnu memoriju svog uređaja na “bezbolan” način, piše B92.

Operativni sistem i pripadajući procesi će redovno zauzeti dobar dio radne memorije već po uključivanju uređaja, čak i da korisnik ne aktivira neku dodatnu aplikaciju. S instalacijom više appova, widgeta i ostalog materijala, RAM se polako puni, a uprkos tome što Android u današnje vreme racionalno upravlja resursima, to ne znači da može raditi kao i prvog dana, ukoliko je “pretrpan”. Za starije uređaje koji nisu rutovani treba ograničiti količinu widžeta i živih pozadina, jer osim punjenja radne memorije itekako utiču i na trajanje baterije uređaja. Slična stvar važi i za aplikacije koje bez znanja korisnika mogu raditi “u pozadini”. Kako biste organizovali aplikacije i odredili koje treba da rade, a koje ne, treba da odaberete Settings, Apps ili Application Manager kako biste dobili izvještaj o svim aplikacijama na uređaju.

Za deaktivaciju aplikacija dovoljno je ući u detalje i odabrati “Disable”, ali treba da znate da zbog toga u slučaju pojedinih ap-ova može doći do nestabilnosti u radu uređaja. Rutovani uređaji s microSD podrškom imaju nešto više opcija, a trik je da kreirate particiju na SD kartici koja će služiti kao sekundarni izvor radne memorije. To je moguće izvesti tzv. RAM Expander aplikacijama poput ove, a prije svega treba provjeriti da li je uređaj kompatibilan (preuzeti MemoryInfo & Swapfile Check i napraviti test za RAM Expander). Nakon toga treba pokrenuti RAM Expander, dozvoliti joj rut pristup i odabrati optimalnu vrijednost za particiju (kako bi se dobile najbolje moguće performanse).

Za završetak priče dovoljno je odabrati Swap Activ i uživati u nešto bržem uređaju. Ipak, ovim potezom SD kartica postaće nečitljiva na računarima.

Prethodni postPrije doktora idu sveštenicima i vidovnjacima
Sledeći postStiv Džobsu nakon smrti dopisan 141 patent