Udruženje građana „Demos“ o korupciji – ambrozija koja se raširila na sav javni sektor

24

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. 9. decembra, oglasilo se Udruženje građana Demos iz Brčkog, ističući da je “korupcija ambrozija koja se raširila na sav javni sektor, bez izuzetka, i predstavlja trenutno najveću opasnost po razvoj demokratije, humanističke etike i društva uopšte”.

Sva tri nivoa vlasti su opterećena ovom pošasti i trend urušavanja povjerenja građana u institucije i ustanove je dosegao svoju kulminaciju.

“U neformalnim razgovorima sa građanima, koje smo imali prethodnih 11 mjeseci kroz projekat “Skenirajmo korupciji”, više od 95% građana ističe da je korupcija prisutna u svim nivoima vlasti, od običnih službenika do rukovodilaca, i da je prvi razlog migracije ljudi iz Brčkog i BiH”, kažu u ovoj nevladinoj organizaciji.

U prilog pogubnosti negativne demografske statistike govore i brojke – prema “Analizi stanja stanovništva BiH i projekciji za razdoblje od 2020. do 2070. godine”, koju su provele Ujedinjene nacije, u BiH će do 2070. godine živjeti manje od 1,6 miliona ljudi, što je manje stanovnika od Beograda!

“Ako znamo da je korupcija najveći razlog degradacije društva, kao društveno odgovorni članovi tog društva imamo i moralnu i zakonsku obavezu da reagujemo. UG “Demos” Brčko je prepoznao ulogu civilnog sektora u borbu protiv ovog žilavog korova i kroz podršku organizacije CCI realizuje projekat koji za cilj ima zagovaranje što hitnije nabavke CT i MRI aparata i praćanje procesa javnih nabavki istih. O našim saznanjima smo redovno obavještavali javnost i srećni smo zbog činjenice da je bolnica u Brčko distriktu BiH napokon dobila moderan CT aparat, nakon godina bezuspješnih pokušaja i propalih javnih nabavki. Trenutno se odvija proces javne nabavke i magnetne rezonance koji nam je, takođe, na skeneru, i uskoro ćemo se oglasiti i po ovom pitanju, jer je već jedan postupak završio neuspjehom”, kažu u Demosu.

Osim ove aktivnosti, fokus ove organizacije u narednom periodu biće i fenomen zapošljavanja u cjelokupnom javnom sektoru u Brčko distriktu BiH, a posebno u Odjeljenju za obrazovanje, gdje su uočili, kako kažu, “najviše nezakonitosti sa elementima korupcije”.

“Ne smije se dešavati da na birou imamo stručna lica, a da u školama pojedini nastavnici imaju časove preko norme i da im plate budu preko 2.200,00 KM. Oni koji rade, morali bi da imaju ugovore koji im garantuju sva radna prava, a ne ugovore u kojima nemaju prava ni na zdravstvenu zaštitu. Ovo važi za sve zaposlene u javnim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima. Ambrozija se mora iščupati iz korijena i svako u BiH mora početi iz svog dvorišta. Brčko distrikt BiH je moje dvorište, pomozite nam u ovom poslu!”, poručuju iz Udruženja građana Demos Brčko.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postČari zime: Na Trgu mladih počela klizališna sezona
Sledeći postObjavljen Javni poziv za dodjelu stipendija Fondacije Bećirević