Udruženje „Sofia“ objavilo najbolje filozofske eseje

21

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja „Sofia“ Banja Luka objavilo je publikaciju pod nazivom „Najbolji filozofski eseji“, koja sadrži tekstove koji su tokom 2021, 2022. i 2023. godine pristigli na konkurs za najbolji filozofski esej.

„Publikacija je namijenjena nosiocima obrazovnog procesa koji stupaju na prvu stepenicu akademskog pisanja, kako učenicima, tako i profesorima, ali i ostalima koji se svojim angažmanom uključuju u naučne tokove akademske spisateljske zajednice“, kažu u Udruženju „Sofia“.

Knjiga predstavlja tematski raznoliku, ali po analizi filozofskih problema, jedinstvenu publikaciju, koju čine argumentativni filozofski eseji 12 autora.

“Objavljena razmišljanja su prodorne analize velikih i teških tema, koje pak autori tekstova vješto uvezuju spoznajama iz različitih područja, da bi sve to zajedno predstavili putem svojih argumenata i kontraargumenata. Autentičnost koja krasi ove mlade autore rasvjetljuje njihovu slobodu življenja u istini i upravo stoga je jedna ovakva knjiga neophodna prilikom upućivanja u akademsko bavljenje filozofijom”, ističu u Udruženju “Sofia”.

Autori zastupljeni u knjizi su: Tarik Čolić, Evita Bojkovac, Luka Đukanović, Lejla Bećirović, Zlata Veronika Bošnjak, Marko Pavlović, Kristina Marić, Ana Gogić, Nemanja Tubonjić, Dunja Babić, Aleksandar Pavlić, Nina Kurt. Recenzije su radili: doc. dr Lamija Neimarlija (Akademija likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu), mr Miroslav Galić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci), doc. dr. sc Mate Penava (Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru), Ana Galić, mr (Udruženje Sofia).

Konkurs za najbolji filozofski esej se raspisuje povodom Međunarodnog dana filozofije koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u novembru. Učesnici konkursa su srednjoškolci (i studenti) državljani Bosne i Hercegovine. Konkurs za najbolji filozofski esej je organizovan uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Stručnoj i široj javnosti elektronska publikacija “Najbolji filozofski eseji” dostupna je na ovom linku.

IZVORUdruženje SOFIA Banjaluka
Prethodni postIgumanija Pećke Patrijaršije dolazi u Brčko
Sledeći postINZ: Preporuke za zdravo i sigurno ljeto