Udruženju “Sofia” potrebna podrška za realizaciju konkursa za najbolji filozofski esej

111

Povodom Međunarodnog dana filozofije, koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u novembru (ove godine 16.11.2023.), Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja “Sofia” Banja Luka i ove će godine raspisati konkurs za najbolji filozofski esej.

“Učesnici konkursa biće srednjoškolci i studenti koji su državljani BiH, a nagrade koje učesnici konkursa mogu da osvoje su novčane i to u zajedničkom iznosu od 500,00 KM za prva tri osvojena mjesta i/ili ukoliko donatori, koje pozivamo da podrže konkurs, ponude drugu vrstu nagrade, zanimljivu pomenutoj populaciji, onda se mogu uvrstiti i nagrade druge vrste (laptop, električni trotinet, mobilni aparat, slušalice, književna djela, članarine, poklon bonovi i sl.)”, ističu u ovom udruženju.

Podršku Konkursu obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u smislu odobrenja slanja poziva na adrese svih srednjih škola Republike Srpske.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u međunarodno priznatom naučno-popularnom časopisu “A Priori” u kategoriji “Nagrađeni radovi”, čiji je izdavač Udruženje “Sofia”. Svim autorima se dodijeljuju potvrde o učešću, a nagrađenim autorima plakete za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.

Više infomacija o tome kako je konkurs realizovan prošle godine, možete pročitati na linku.

O Međunarodnom danu filozofije

Međunarodni dan filozofije proglasio je UNESCO i obilježava se svakog trećeg četvrtka u novembru. Prvi put je obilježen 21. novembra 2002. godine. Obilježavanjem Međunarodnog dana filozofije, UNESCO svake godine naglašava trajnu vrijednost filozofije za razvoj ljudske misli, za svaku kulturu i za svakog pojedinca. Generalna konferencija UNESCO-a bila je uvjerena da bi „institucionalizacija Dana filozofije u UNESCO-u kao “Međunarodnog dana filozofije” dobila priznanje i dala snažan podsticaj filozofiji, a posebno nastavi filozofije u svijetu“.

O Udruženju Sofia

Udruženje je osnovano 2018. godine. Do sada su organizovali brojne filozofske projekte, književne promocije, okrugle stolove iz sfere obrazovanja, kao i izdavačke podvige koji su dostigli međunarodni nivo.

“Cilj udruženja je da nastavi da radi i posvećuje pažnju radu s mladim naučnicima i književnicima, te edukaciji i akademskom opismenjavanju domaćeg naučnog kadra, jer želimo da se u Banjoj Luci, ali i u čitavoj Bosni i Hercegovini, odnosno regionu i u budućnosti održi, jaka intelektualno motivišuća sredina, posebno za mlade. U budućnosti želimo stipendirati mlade istraživače, te im na taj način omogućiti i egzistencijalno olakšati bavljenje naučnim radom”, kažu u Udruženju “Sofia”, čija je predsjednica Ana Galić.

Više o ovom udruženju, ciljevima, konkursu i o tome kako možete putem donacije podržati realizaciju konkursa, saznajte na web stranici udruženja.

IZVORwww.brckodanas.com; www.udruzenjesofia.wordpress.com;
Prethodni post“Poetski karavan” Miodraga Jakšića i Dmitria Buragoa posjetio Brčko zahvaljujući Jazzwi
Sledeći postPravila nagradnog takmičenja “Noćenje s doručkom za dvije osobe” na facebook stranici Brčko Danas