Ukinuta mjera samoizolacije, nastava se završava bez vraćanja u školske klupe

323

Komandant Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na konferenciji za medije saopštio je da je Štab jutros donio odluku o ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze na prostor BiH.

„Odluka je odmah po donošenju i stupila na snagu, a tu istu mjeru su donijeli i štabovi na nivou entiteta u BiH. Takođe smo se obratili i Savjetu ministara BiH sa zahtjevom da se što hitnije propišu mjere vezane za ulazak stranih državljana na prostore BiH, sa sugestijom da one budu maksimalno liberalne, naročito u odnosu na one zemlje gdje je primijećeno da je epidemiološka situacija povoljna i da ne postoji veliki broj zaraženih“, rekao je Milić.

Štab će nastaviti da prati epidemiološko stanje na prostoru Distrikta, a u pripremi su i odluke kojima će se staviti van snage odluka o proglašenju ugroženosti stanovništva Brčko distrikta BiH od pandemije COVID-19.

„Pripremili smo i određene akte, odluke, koje idu u pravcu toga da se već pripremamo i za donošenje takve odluke. Takođe, pripremamo i niz drugih odluka koje bi trebalo da prate stavljanje odluke o stavljanju van snage odluke o proglašenju stanja ugroženosti. Teret u narednom periodu, nakon donošenja takve odluke, biće na Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge. Stanje je takvo da smo u prilici da donosimo ovakve odluke. Naravno, postoji i niz mjera i procedura koje su ustanovljene u proteklom periodu i mi ćemo pratiti stanje na prostoru Distrikta. U slučaju da se desi neki novi talas, a mi se nadamo da do toga neće doći, naravno da te sve mjere mogu biti ponovo aktivirane“, rekao je gradonačelnik.

Policijski čas još ostaje na snazi na području Distrikta, a o njegovom ukidanju će se razgovarati sljedeće sedmice.

„Mi smo planirali za ponedjeljak da pustimo ili dopustimo rad teretana, igraonica, rođendaonica i još nekih djelatnosti, kao i sportove u zatvorenom“, kazao je Milić.

Gradonačelnik je na konferenciji za medije rekao da postoji i opredijeljenost da se jednokratnom novčanom pomoći pomogne i osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

„U komunikaciji s predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH postoji dobra volja i želja da se izađe u susret i licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Takav prijedlog postoji u prijedlogu za rebalans budžeta i ja se nadam da će ga poslanici u Skupštini podržati.“

Osnovci završavaju nastavu sljedeće, a srednjoškolci sedmicu poslije

Nakon sjednice Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje jutros je održana i 101. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH gdje se razgovaralo i o obrazovanju na području Distrikta i okončanju nastave. Gradonačelnik Milić je kazao da će se nastava okončati u skladu sa zakonom.

„Nastava će se okončati u skladu sa zakonom koji je predvidio da se ocjene mogu zaključiti nakon što 70% nastavnog programa bude realizovano, a to je već realizovano i prije ove pandemije, ne računajući online nastavu. Mi smo donijeli zaključak jutros na sjednici Vlade da se nastava ili školska godina za osnovce završava 29. maja, za završne razrede 22. maja, dok će nastava za srednjoškolce biti okončana 5. juna“, kazao je Milić.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postSkupština o nabavci CT-a, pomoći privrednicima i podsticajima
Sledeći postPreispitivanje liste za pomoć privrednicima