Unija pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH suočava se sa brojim problemima u doba COVID-19

130

Epidemija bolesti COVID-19, koja je zahvatila cijeli svijet, negativno se odražava na ionako tešku poziciju članova Unije pacijentskih udruženja u Brčko distriktu BiH. Iz tog razloga su se oglasili, u nadi da će se za nihove tretmane i liječenja pokazati više razumijevanja, jer nastankom epidemije, njihovi zdravstveni problemi nisu nestali, nego naprotiv, samo su se pogoršali.

Iz Udruženja „Brčansko srce“, koje okuplja pacijente oboljele od malignih oboljenja, kažu da njihovim članovima predstavlja ogroman problem nedostatak testova.

„Imali smo situaciju da je naša članica trebala putovati na liječenje u Hrvatsku, ali u bolnici nije bilo testova za nju. To je ogroman problem! Zamislite kako se osjeća neko kome je dijagnostikovan karcinom, a ne može otići na liječenje,“ ističe Ramiza Musić, predsjednica Udruženja.

Sa velikim problemima susreću se i oboljeli od multipla skleroze. Slavica Jekić, predsjednica ovog udruženja, kaže da multiplu sklerozu prati i depresija. Premalo je razumijevanja jer su njihovi članovi u kolicima, sa štakama i rolatorima. Riječi hvale uputili su za zaposlene u Urgentnom centru brčanske bolnice, ali ipak kažu da je u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ generalno na snazi loša organizacija posla.

Epidemiju virusa korona negativno osjećaju i distrofičari. S obzirom da se teško kreću, neki skoro nikako ili u kolicima, doživljavaju stres koji ubrzava progresiju i oboljeli dolaze u još teže zdravstveno stanje. Nemogućnost slobodnog kretanja dovodi do depresije. Iz Udruženja „Distrofičari“ naglašavaju da ih od početka epidemije nije kontaktirao niko, osim direktora Fonda zdravstvenog osiguranja.

„Niko nas nije upitao treba li nam nešto, niti posjetio, a ima dosta socijalnih slučajeva u našem udruženju,“ naglašava Enisa Rendić, predsjednica Udruženja.

Probleme imaju i okupljeni u udruženju “Život sa celijakijom” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

„Oboljeli od celijakije u Brčkom za vrijeme COVIDA-19, moglo bi se reći da se nisu susreli sa velikim problemom po pitanju dijagnostikovanih celijakija. Međutim osobe koje su u toku dijagnostike imaju veliki problem samim tim što nisu u mogućnosti uraditi nijedan nalaz koji ukazuje na celijakiju (antitijela, gastroskopiju, biopsiju). I to dovodi do teške i problematične situacije, jer novootkrivene celijakije su najosjetljivije i mogu stvoriti velike probleme, dovesti pacijenta u celijačnu krizu, koja ugrožava život, a da pacijent i ne zna šta mu je. Nadamo se da će uskoro i ovi pacijenti moći da dobiju dijagnozu, da se pridržavaju iste, i tako nastave sa svojim normalnim životom,“ kaže Emina Ružić, predsjednica brčanskog udruženja „Život sa celijakijom“.

Problemi ne zaobilaze ni članove udruženja „Beba više“.

„Ljudi koji se bore sa sterilitetom ionako su u velikom stresu. Obustava rada klinika za vantjelesnu oplodnju, dodatni je stres, posebno za žene kojima otkucava „biološki sat“. Ograničene su na osnovu godina, a čini se da su ovu godinu svi izgubili. Takođe, jedan od većih problema je i nemogućnost odlaska na liječenje u inostranstvo. Trenutno tri para, koja trebaju ići na donaciju, koja je kao što znamo, nelegalna u našoj zemlji, ne mogu da otputuju za Češku,“ istiže Željko Lazarević, predsjednik Udruženja građana „Beba više“.

Ovo su samo neki od problema članova Unije pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH, čije je osnivanje podržao i Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postU Vijećnici organizovan prijem za učenike generacije osnovnih škola u Distriktu
Sledeći postVlada Distrikta na današnjoj sjednici usvojila više odluka