Unija pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH traži da pacijentska udruženja budu organizacije od značaja

59

U prostorijama Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika „Bubreg“ u Brčkom održan je radni sastanak Unije pacijentskih udruženja.

Članovi Unije udruženja: Bubreg, Život sa celijakijom, Brčansko srce, Dijabetičari, Distrofičari, Udruženje oboljelih od multiple skleroze te Beba više, imali su mnogo otvorenih pitanja i tema za razgovor. Saglasni su da im je najvažnije da budu prepoznati kao udruženja od značaja.

„Postojeće procedure finansiranja rada udruženja nas navode samo na finansiranje projekata. To ostavlja prazninu u onom dijelu koji se odnosi na naš redovan rad, na troškove koje stvarno imamo svakog mjeseca, bez obzira na projektne aktivnosti i troškove koji ne mogu biti u okviru projekta u punom obimu zadovoljeni. Zbog toga ćemo u budućem periodu tražiti od institucija Brčko distrikta BiH da ova i druga udruženja, koja su u sličnom problemu, a okupljaju vrlo osjetljive kategorije stanovništva, prepoznaju kao udruženja od posebnog društvenog interesa, te da to kroz odgovarajuće akte verifikuju“, zajednički je stav svih udruženja članica Unije.

Hadžip Karamujić, predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika „Bubreg“, navodi samo nekoliko primjera koje su članovi ovog udruženja, kao posebno osjetljiva grupa pacijenata, pretrpjeli i trpe za vrijeme pandemije COVID-19.

„Od početka pandemije, mi smo izgubili oko dvadesetak pacijenata na dijalizi, što od COVID-a, što od same posljedice dijalize. Osim toga, problem je i što određeni, a neophodni lijekovi, nisu na esencijalnoj listi. Takođe bih naglasio i da imamo najbolji dijalizni centar, ali u njemu nemamo nefrologa“, kaže Karamujić.

Karamujuć je naglasio da ljudi kojima je neophodna dijaliza imaju problem i sa izradom tzv. fistula.

„Takođe, kada je riječ o transplatacijama, pacijenti iz Brčkog ne mogu ni na listu u Federaciji BiH niti Republike Srpske. Od 65 pacijenata, koliko ih trenutno ide na dijalizu, samo šest pacijenata je obavilo neophodne preglede i čeka na transplataciju. Zato ćemo uskoro u Brčkom, velikom akcijom, promovisati donorske kartice“, zaključio je predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika „Bubreg“.

Unije će, kako je rečeno na kraju sastanka, zasjedati jednom mjesečno, a okupljeni su pozvali i druga pacijentska udruženja da se priključe njihovom radu.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postLavica Milica Đokić na pripremama košarkaške reprezentacije Srbije
Sledeći postPravo na dječiji doplatak biće vezano za pohađanje osnovne škole