Upoznajte generaciju Z – kako današnja djeca stvaraju svijet budućnosti za sve nas

275

Jeste li čuli za generaciju Z? To su današnja djeca koja odrastaju na potpuno drugačiji način od svojih roditelja. Ona se ne zabavljaju igranjem vani, penjanjem po drveću ili igranjem lastiša i klikera, oni imaju potpuno drugačiji – digitalni svijet u kojem odrastaju, ali to ih ne čini manje sposobnima ili manje kreativnim od prethodnih generacija.

„U generaciju Z spadaju svi oni rođeni između 1995. i 2011. godine. Najvažnije obilježje pripadnika ove generacije je da mnogo vremena provode uz digitalne uređaje, odnosno, odrastaju uz tehnologiju. Njima je oduvijek normalno potražiti sve što ih zanima na internetu, a uz to Z generacija značajno učestvuje i u stvaranju internetskog sadržaja. Aktivno koriste i veoma popularne društvene mreže poput Instagrama, Twittera, TikToka i Snapchata, dok Facebook ipak pripada drugim generacijama“, kažu u STEM akademiji, koja njeguje i proširuje znanje ovih dječaka i djevojčica.

Generacija Z je upravo ona koja će svojom, za neke dosadnom i zaglupljujućom zabavom, promijeniti svijet i donijeti novu, potpuno digitalnu budućnost za sve nas. Činjenica je da, dok mislimo da djeca samo igraju igrice, neka od njih zapravo već danas stvaraju svijet budućnosti za sve nas. Istražuju robotiku, programske jezike, virtuelnu stvarnost, vještačku inteligenciju… i zaista obožavaju to što rade.

„Često ih nazivamo nativnom digitalnom generacijom. I prije nego što prekorimo djecu da previše sjede i gube dane za računarom, trebamo biti svjesni da razgovaramo s budućim programerima i digitalnim genijalcima, za koje je najvažnije ne zaustaviti njihovu kreativnost i produktivnost. Tu njihovu sklonost svedigitalnom svijetu trebamo usmjeravati na način da postanu kreatori, a ne samo konzumenti digitalnih tehnologija, i onda će njihove aktivnosti imati presudan uticaj na našu budućnost“, kaže Samra Mujačić, voditeljica STEM akademije.

Smatra se da će u vrlo bliskoj budućnosti nestati potreba za svim rutinskim zanimanjima koja ne podrazumijevaju ozbiljniju kreativnost radnika. Softver će uspješnije voditi parnicu u sudnici od školovanog advokata, roboti će uspješnije obavljati medicinske tretmane od hirurga, automobili će nas sigurnije voziti bez vozača nego s njim, a pritom će sve to obavljati jeftinije. U budućnosti će naša djeca zarađivati tako da kreiraju takav softver i takve uređaje, a to će moći samo ako su „potkovani“ odgovarajućim znanjima iz domene savremene digitalne tehnologije. U čitavom svijetu postalo je uobičajeno takve kompetencije nazivati „STEM“, gdje ova kratica dolazi od Science, Technology, Engineering & Mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Digitalna pismenost u ranom uzrastu postaje preduslov za mnoge druge životne pobjede – od školskih do kasnije poslovnih uspjeha. Upravo zato, ako vaše dijete ima ambicije sjediti za računarom i „penjati se“ do vrha „digitalnog stabla“ i beskonačnih mogućnosti digitalne transformacije – možda je vrijeme da uložite u njegovo obrazovanje. Neosporno je da taj tip znanja zaista morate djeci obezbjediti sami, jer kroz formalni obrazovni sistem ga ne dobijaju na zadovoljavajućem i aktuelnom nivou, niti u dovoljnom obimu.

Pravi primjer moderne mogućnosti obrazovanja nudi STEM akademija, koja pod sloganom „JA raSTEM“ obrazuje NOVU DJECU ZA DIGITALNO DOBA.

Sve informacije i prijavni obrazac dostupni su na web stranici STEM akademije www.stem-akademija.ba, a možete ih potražiti i na Facebooku i Instagramu.

„Upis 8. generacije STEM polaznika je u toku. Grupe formiramo u Tuzli, Brčkom i Banovićima, a predznanje nije potrebno. Novi ciklus STEM akademije počinje 02.10.2021. godine, stoga požurite i obezbijedite mjesto za svog budućeg digitalnog genijalca“, pozivaju iz STEM akademije.

Možda su se djeca u naša vremena stvarno penjala po drveću, ali se danas penju u neka nova, mnogima nepoznata prostranstva, za koja im treba podrška nas starijih, da u tome budu što uspješniji.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postU okviru Jazzwa festa organizovana izložba Lazara Zimonjića – večeras predstavljanje biste Bekima Sejranovića
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 16.8.2021. godine do 22.8.2021. godine