Upriličen prijem predstavnika EU komisije u okviru Taiex misije

58

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u Gradskoj vijećnici predstavnicu EU komisije gospođu Marice Gatt koja je u okviru Taiex ekspertske misije uz predstavnike uprave za zaštitu zdravlja i Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH izvršila kontrolu rada fitosanitarne inspekcije na temu kontrole na ukrasnim biljem.

Naime, EU komisija je predvidjela da se spomenuta kontrola izvrši na tri granična prijelaza koja pokrivaju entiteti Federacija BiH, RS i distrikt Brčko što je tijekom dana i učinjeno na graničnom prijelazu u Brčko distriktu BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić podržao je današnju aktivnost ukazujući na značaj graničnog prijelaza u Brčkom koji je prve kategorije, a gdje postoji željeznički, drumski i riječni prijelaz i na kojemu se nalazi fitosanitarna inspekcija koja vrši pregled roba koje se uvoze i izvoze.

Prema riječima voditeljice Inspektorata Distrikta Senade Garić radi se o sveobuhvatnoj proceduri i iscrpno prezentiranim predmetima od podnošenja zahtjeva od strane uvoznika odnosno izvoznika i dokumentacije koju su dužni da predoče inspektori koji vrše kontrolu, zatim vizuelnom pregledu i uzimanju uzoraka ukoliko se posumnja u nepravilnosti ili da je u pitanju zaraza ukrasnog bilja.

“Mi smo danas prezentirali i legislativu u Brčko distriktu BiH gdje koristimo krovne zakone BiH i one zakone koji su nalogom supervizora naloženi da inspektorat odnosno mi u Brčko distriktu koristimo. Predstavnica EU komisije je zadovoljna da smo to završili kao i prezentacijom koju smo im održali”, izjavila je voditeljica Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH Senada Garić.

Prethodni postIrfan Mensur izveo monodramu “Glumac, kaži nešto smešno”
Sledeći postLažni doktorat za 1.000 evra

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime