“Uređaje namerno prave da ne mogu da se poprave”

85

Ranije je bilo lako popraviti vrata frižidera, ležaj veš mašine ili mikser. Danas rezervnih delova nema ili su cene nerealno visoke da se popravak isplatio.

Ovim riječima je hrvatska predstavnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta Biljana Borzan predložila mjere za mogućnost popravka pokvarenih uređaja, kako bi se ostvarile značajne uštede na ekonomskom i ekološkom planu.

“Čim je krenula masovna proizvodnja sijalica, kartel okupljen oko Dženeral elektrika je odlučio da će skratiti vrijeme trajanja sijalice sa 3.000 na oko 1.000 sati. Kartel je imao propisane kazne za svakoga ko bi napravio kvalitetniju sijalicu od dogovorene. Taj slučaj se smatra prvim dokazanim programiranim kvarenjem”, kazala je Borzan prilikom rasprave o Paketu za kružnu ekonomiju na plenarnom zasedanju u Briselu prošle nedelje, a saopštio je njen kabinet.

Tvrdi da ni danas situacija nije puno bolja.

“Holandska agencija za zaštitu potrošača je dokazala da čak 84 odsto mobilnih telefona s androidom ne radi sa poslednjim softverom. Dokazano je i kako se sve češće počinju sastavljati tako da ih lijepe, te ih je u slučaju popravka izuzetno teško rastaviti bez da se dodatno oštete”, kazala je Borzan.

Uz to, kako je dodala, dizajn je postao potpuno iracionalan.

“Prije se baterija na mobilnom mogla zamijeniti za trideset sekundi, danas se ona ukopa duboko iza matične ploče, kako bi u slučaju jednostavnog kvara baterije, korisnik bio prisiljen da kupi novi uređaj, ili pak dodatno oštetiti stari”, navodi se u saopštenju.

“Problem se ne odnosi samo na mobilne telefone. Ranije je bilo lako popraviti vrata frižidera, ležaj veš mašine ili obični mikser. Danas rezervnih dijelova uopšte nema na tržištu ili su im cijene nerealno visoke da bi popravak bio isplativ”, kaže Borzan.

Dodaje i da “nacrti uređaja uopšte nisu dostupni”. Na primjer, kako objašnjava Borzan, “neki brendovi mobilnih telefona imaju jako malo modela, i popravak bi bio vrlo jednostavno organizovati da proizvođač želi ustupiti priručnike za popravak”.

Ističu da ni cijena proizvoda nije velika garancija a spomenuta holandska agencija izračunala je kako porast cijene veš mašine od 100 evra povećava njen rok upotrebe za tek godinu dana.

“Kada razgovaramo s proizvođačima, oni se redovno pravdaju da potrošači žele noviji model i dizajn. Možda to vrijedi za novi model cipela, ali da neko želi da se riješi mašine za veš samo zato jer je izašao novi model mi je uistinu teško da poverujem. Istraživanje Eurobarometra je potvrdilo da 77 odsto građana preferira popravak od nove kupovine”, ističe Borzan

(Vecernji.ba/B92)

Prethodni postPriređena kratka ceremonija klubskom ljekaru Peri dr. Markoviću
Sledeći postŽOK Bimal-Jedinstvo najuspješniji klub u BiH za 2015. godinu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime