Uskoro rekonstrukcija 4 objekta koja su pod zaštitom države

79

Kancelarija za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta nedavno je objavila četiri tendera za odabir izvođača za radove na ambijentalnim objektima pod zaštitom države.

Četiri ambijentalna objekta pod zaštitom države, koja se nalaze na prostoru Brčko distrikta, uskoro bi trebala doživjeti svoju rekonstrukciju i napokon poprimiti izgled koji zaslužuju. Riječ je o zgradama bivšeg Čelika, nekadašnje Gradske pivnice, manjoj zgradi ispod pivnice, te zgradi Palestina.

“Ako ne bude nikakvih smetnji, očekujemo da će radovi krenuti na proljeće. Za neke objekte pripremamo tendersku dokumentaciju. Nedavno smo dobili pozitivno mišljenje za prvu poštu, ali još imamo problem sa imovinsko-pravnim odnosima”, kazao je Goran Kovačević, v.d. šefa Sektora za održavanje u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom.

Obavljen je posao izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kule u Bijeloj, te kuće Kočića u naselju Kolobara, dok je za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju fasade bivše zgrade Komiteta odabran projektant. Svi ovi poslovi teku sporo.

“Za neke objekte trebamo dobiti saglasnost od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Sarajevu. Saglasnost se čeka jako dugo. Za kulu u Bijeloj čekali smo više od godinu i po. Neki objekti koji su samo od ambijentalne vrijednosti završavaju se nešto brže. Trenutno je u izradi dokumentacija za objekat granični prijelaz most”, kazao je Kovačević.

Do sada je urađena rekonstrukcija zgrade Veselin Masleša i dio zgrade Palestina u pješačkoj zoni, što je utjecalo na malu promjenu izgleda samog centra grada.

„Vrijednost radova na zgradama Veselin Masleša i Palestina bila je oko 380.000 KM. Osigurana su sredstva za kulu u Bijeloj, ali se o konačnim sredstvima može govoriti tek kada se izradi tehnička dokumentacija“, kazao je Kovačević.

Za rekonstrukciju već spomenuta četiri objekta u pješačkoj zoni Vlada Brčko distrikta iz budžeta je izdvojila 500.000 KM.

(BDCTV)

Prethodni postRegistrovan manji broj oboljelih od gripe
Sledeći postElita ženskog fudbala BiH na turniru u Brčkom

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime