Uspješna godina iza članova AK “CROSS” – osvojene 72 medalje

185

Atletski klub “CROSS” iz Brčkog je u 2021. godini nastupao na brojnim pojedinačnim i ekipnim prvenstvima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama.

“U toku prošle atletske sezone na prvenstvima BiH i RS osvojili smo ukupno 72 medalje, od kojih su 33 zlatne. AK “CROSS” nastupa u svim disciplinama od sprinterskih, trkačkih, bacačkih i skakačkih, u svim kategorijama od cicibana, pionira, juniora i seniora. U ekipnim disciplinama imamo tri ekipe viceprvaka u kros trčanju, zatim viceplasirane dječake, starije pionire, kao i djevojke seniorke, trećeplasirane u ekipnom takmičenju, gdje nastupaju u svim disciplinama – koplje, kugla, sprint, sprint prepone, dugi sprint, 800 m i skok u vis”, kažu u ovom sportskom klubu.

Takođe, Atletski klub “CROSS” ima i dva člana reprezentacije BiH Kristinu Trkulja i Danisa Avdića, koji su nastupali na Balkanskom prvenstvu. Kristina se u disciplini bacanje koplja izborila za četvrto mjesto i time postala četvrto koplje Balkana, a Danis se u sprintu pozicionirao na 17. mjesto.

“Osim članova reprezentacije, AK “CROSS” je ostvario normu za odlazak na Evropsko klupsko ekipno prvenstvo, koje će biti održano u Portugaliji početkom februara i CROSS-ovci se već pripremaju za ovo takmičenje. Plan je bio da idemo sa dvije ekipe, međutim zbog nedostatka finansijskih sredstava ipak ide samo jedna ekipa”, kažu u AK “CROSS”.

Iz arhiva

Osim uspješnih učešća na takmičenjima, ovaj klub i sam uspješno organizuje prvenstva.

“U prethodnoj godini “CROSS” je organizovao Državno ekipno prvenstvo BiH u kros trčanju za sve kategorije i prvenstvo Republike Srpske, takođe za sve kategorije. Veliki broj klubova iz BiH i RS su posjetili grad Brčko da bi se nadmetali u ovoj vrsti discipline. AK “CROSS” je i u ovim disciplinama bio dominantan, te smo u više kategorija proglašeni viceprvakom, a sveukupno, kao klub, u ženskoj kategoriji smo proglašeni drugoplasiranima”, ističu u klubu.

Osim uspješnih rezultata u organizaciji i takmičarskom dijelu, klub je nastavio i tradiciju organizacije svog takmičenja u krosu pod nazivom “Kros Brčko distrikta BiH”, u kojem su učestvovali svi klubovi iz BiH i brojni iz susjednih država. Na ovom takmičenju učestvuju i rekreativci i ljubitelji trčanja u prirodi.

AK “CROSS” planira da i ove godine bude kandidat za organizaciju ekipnog krosa – prvenstva Republike Srpske i prvenstva BiH, zatim da organizuje takmičenje “Kros Brčko distrikta BiH”, a ovom prilikom najavljuju i jednu novinu za građane Brčkog – organizaciju ulične trke.

“Imamo velike planove za ovu godinu – nastupe na etintetskim i državnim takmičenjima, pojedinačna dvoranska i prvenstva otvorenog tipa, zatim ekipna prvenstva, kupove, nastupe u regionu i šire, ići ćemo i na obaranje rekorda na nivou BiH u bacačkim disciplinama i nadamo se ostvariti norme za Svjetsko prvenstvo u juniorskoj kategoriji koje će biti održano u gradu Kali u Kolumbiji”, zaključuju iz Atletskog kluba “CROSS” Brčko .

Atletičari imaju treninge na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Možete im se pridružiti utorkom i četvrtkom od 18:00 časova i subotom od 14:30 h u sali Prve osnovne škole, a ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17:30 h u Gradskom parku.

Prethodni postDanas je Međunarodni dan obrazovanja
Sledeći postSkupština dala saglasnost za cjevovod od Plazulja do Potočara