Vlada Distrikta traži dodatnih šest miliona evra za projekat vodosnabdijevanja

29

Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH, članovi Vlade usaglasili su se u vezi sa Nacrtom prijedloga odluke o dodatnom zaduženju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta „Vodosnabdijevanje Brčko“ u iznosu do 6.500.000,00 evra. Ovaj nacrt prijedloga odluke upućuje se dalje Skupštini Brčko distrikta BiH na razmatranje i usvajanje. Skupština je već ranije razmatrala ovo dodatno zaduženje, ali zahtjev Vlade nije dobio potrebnu podršku.

Realizacija projekta nije ni započela, iako je prošlo skoro godinu i po dana od odobrenja prvog kreditnog zaduženja za ove poslove, a već se traži dodatno zaduženje.

Naime, u maju 2022. godine, Brčko distrikt BiH već se zadužio 6,5 miliona evra za projekat vodosnabdijevanja koji se odnosi na izgradnju glavnog transportnog cjevovoda Plazulje – Potočari i pripadajućih hidrotehničkih objekata za vodosnabdijevanje grada, prigradskih naselja i gravitirajućih industrijskih zona na području Brčko distrikta BiH s izvorišta Plazulje i dijela vodovodne mreže. Riječ je o sastavnom dijelu projektnog ugovora „Zeleni gradovi 2 – Prozor II, Vodovod Brčko“, na koji se Brčko već obavezalo.

U međuvremenu, Vlada Distrikta uvidjela je da odobreni kredit neće biti dovoljan za realizaciju projekta.

Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je da Distriktu odobri dodatnih 6,5 miliona evra, po istim uslovima kao i za prethodno odobreni kredit, sa rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine perioda odložene otplate.

Projektom bi trebalo da budu obezbjeđeni bolji uslovi funkcionisanja postojećeg sistema vodosnabdevanja Brčkog i okolnih naselja, uz stvaranje tehničkih pretpostavki za njegovo dalje širenje.

Skupština je ranije nekoliko puta odgađala raspravu o ovoj temi, tražeći dodatna pojašnjenja zašto je traženi iznos za kredit uvećan čak za duplo, dok u Vladi ovo povećanje pravdaju poskupljenjem građevinskog materijala.

Ukoliko Skupština ovaj put podrži odluku Vlade, ona se šalje Ministarstvu finansija i trezora BiH i Savjetu ministara BiH, koje u ime Brčko distrikta BiH pregovara i potpisuje ugovor o kreditnom zaduženju sa EBRD-om, u ovom slučaju Ugovor o izmjenama i dopunama br. 1 na Ugovor o zajmu od 12. aprila 2022. godine.

Evropska banka za obnovu i razvoj još od 2016. godine radi na tome da, u saradnji sa gradskim vlastima, finansira projekat obnove i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže, kada je raspisala i tender za studiju izvodljivosti za ove poslove.  Studija je prezentovana Vladi i Skupštini 27. septembra 2017. godine. Prvobitna zamisao je bila da projekat bude realizovan u periodu od 2019. – 2022. godine, kada bi već krenula otplata kredita, međutim projekat nije ni blizu početka ni krajem 2023. godine, a došlo je i do odstupanja od prethodne zamisli.

Vezana vijest: Kreditno zaduženje od 6,5 miliona evra za poboljšanje vodosnabdijevanja

Prethodni postU Brčkom osnovano Udruženje “Vjera&nada”
Sledeći postSkupština primila „k znanju“ šest revizorskih izvještaja