Vlada ukinula pravo “biljelog hljeba”zvaničnicima u distriktu

80

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je na jutrošnjem vanrednom zasjedanju Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjeni Zakona o Vladi Brčko distrikta BiH, kao i Smjernice o izmjeni zakona o poslanicima Skupštine Brčko distrikta BiH i Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjeni Zakona o sukobu interesa u institucijama Brčko distrikta BiH.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je u izjavi za medije da se Vlada Distrikta na jutrošnjoj vanrednoj sjednici, u skladu s odlukom viših nivoa vlasti u BiH, opredijelila da ukine dosadašnju praksu koju su mnogi bivši zvaničnici koristili, bilo da je riječ o članovima Vlade ili poslanicima, dodajući da nakon isteka mandata više niko nema pravo na naknadu. „Dosadašnja praksa je bila da zvaničnici Vlade i Skupštine narednih šest mjeseci nakon isteka mandata koriste plate u punom iznosu.

Ovo je kolektivna odluka Vlade da delegira da se to učini i prema članovima Vlade, ali i Skupštine koji nisu imali pravo nakon šest mjeseci od isteka mandata da se kandiduju za članove upravnih ili nadzornih odbora neke javne ustanove ili institucije. Nakon ovih izmjena, oduzimanja prava naknada, bivše članove Vlade i Skupštine stavljamo u ravnopravan položaj i oni mogu konkurisati na bilo koju poziciju i procjenjujemo da je to sasvim uredu“, zaključio je zamjenik gradonačelnika Kadrić.

Prethodni postU toku obuka za poslove državne uprave za primjenu informacionih tehnologija i rad na računaru
Sledeći postU planu izgradnja autoputa Brčko – Bijeljina

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime