Vlasnici Facebook stranica oprezno sa porukama u inbox-u

56

Naša facebook stranica u posjednjih mjesec dana primila je desetine zlonamjernih poruka. I ne samo naša. Na stranicama i grupama koje okupljaju pojedince i organizacije uključene u društvene mreže česti su komentari i međusobna upozorenja da se ne reaguje olako na raznorazne poruke u inbox-u facebook stranice koju neko vodi ili na e-mailove, a koji zahtijevaju da kliknete na određeni link ili otvorite prilog e-mail poruke da Vas ne bi ugasili, jer ste tobože narušili nekakvu politiku poslovanja.

Ima apsurdnih i kao što je slanje poruka sa stranice pod nazivom Sačuvajmo Potkozarje, zbog čega su se oglasili administratori istoimene stranice, koji se bore za očuvanje prirode, a ne za sprečavanje kršenja Meta pravila, pa je ovakvu poruku bilo lako prozreti.

Međutim, poruka sa prve slike na prvi pogled izgleda kao da ju je zaista postao neko iz Mete, odnosno sa Facebook-a. Zato je neophodno da ne ragujete ishitreno i pročitate poruku ako treba i nekoliko puta, da biste sagledali sve napisano u tekstu. Napadači koriste i druge nazive i logotipe, poput Ad Policy Center, ili se predstavljaju kao predstavnici velikih kompanija Google, Netflix, Amazon, PayPal, FedEx i pokušavaju da vas navedu da kliknete na link u poruci ili preuzmete određeni dokument, pošaljete određene lične podatke i sl.

Ukoliko pažljivije pogledate, uvidjećete da ponuđeni linkovi nemaju domen povezan sa Facebook-om, niti Meta i Facebook imaju običaj da se na ovakav način obraćaju korisnicima.

Riječ je o tzv. phishing porukama, iza kojih se krije namjera preuzimanja stranice. Ukoliko kliknete na link, rizikujete da izgubite stranicu, da računar ili telefon zarazite virusom i izgubite mnogo vrijednije podatke od same facebook stranice. Doduše, onima koji imaju hiljade i više pratilaca, gubitak stranice je ogroman stres, posebno ako je koriste kao jedan od poslovnih kanala putem kojeg ostvaruju prihode.

Zato, pažljivo pročitajte svaku poruku i e-mail koji dobijete. Pređite mišem, bez klikanja, preko linka da biste uvidjeli pravi naziv stranice na koju vas link šalje, a koja je obično bez nekog smisla. Takođe, većini hakera naš jezik nije maternji, te nemaju dobre prevode rečenica, česte su greške u padežu i rodu ili ne koriste slova sa dijakritičkim znakovima (ć, č, đ, ž, š, ž). Pojedini hakeri pišu i poruke sa sadržajem BITNO!, VAŽNO!, jer na takve poruke ljudi uglavnom odmah reaguju i uspaniče se, te upadnu u zamku.

Nemojte se upecati, a više informacija o tome kako se zaštiti imate i u Facebook-ovom centru za pomoć.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postSkupština primila „k znanju“ šest revizorskih izvještaja
Sledeći postPrevarom prikupljao novčane priloge građana