Voja Brajović: Bio sam Tihi, a nisam imao ni za hleb

916

Vojislav Brajović, legendarni Tihi, otkrio je nekoliko zanimljivosti o popularnim serijama “Otpisani” i “Povratak otpisanih”, po mišljenju mnogih – najboljem srpskom TV serijalu ikad.

On je istakao da su najbolji scenaristi bili uključeni u pisanje ove serije, Dragan Marković je napisao okvirni scenario, ali bili su uključeni i Siniša Pavić, Gordan Mihić, Zoran Đorđević…

“‘Otpisani’ su se zvali jer je trebalo da u svakoj od tih 13 epizoda, koliko je bilo planirano, pogine po jedan od 13 glavnih likova, koji su dali živote za slobodu. Pošto je serija bila izuzetno gledana, odlučeno je da ipak neki od njih ostanu živi. Ova serija nikada nije bila ideološki obojena i zato verovatno nikad nije prikazana u Sovjetskom Savezu, ali je zato u Kini bila velika pomama, kao za ‘Valterom’, samo što je ovde to manje poznato”, istakao je Brajović.

Svi glavni glumci su bili mladi i tada na početku svojih karijera.

“Muštrali su nas ti takozvani producenti tada, a mi smo živeli za to da se dokažemo u svakom mogućem trenutku. Inače, kaskaderi su zarađivali mnogo više od nas. Oni su naplaćivali po padu i oni su najviše zaradili, a mi smo ostali siromašni. Mislim da nikada nisam bio siromašniji nego tada. Potpisivali smo ugovore za male pare, znali smo koliko otprilike jedna epizoda filmskog snimanja košta, a onda ti neki tamo kaže: ‘Ako nećeš ti da potpišeš, ima ko hoće za te pare’. Nisam imao hleba da jedem, a i da sam imao para da idem u kafanu, nisam mogao sam da sedim”, priznao je Brajović i dodao da su zato za “Povratak otpisanih” bili u situaciji da “opelješe” producente.

“Aca Đorđević me zove i kaže: ‘Biće para, imaćete milion po epizodi’. Znači, imali smo po 350.000 u ‘Otpisanima’, a sada ćemo imati skoro tri puta više”, pričao je sa osmijehom Voja opisujući kako su on i Dragan Nikolić uspjeli kod direktora serije Mladena Todića da podignu cijenu do čak 30 miliona.

“Zatim nam direktor kaže da postoji problem, a to je da je Pavle Vujisić pristao da snima za 20 miliona. Na to mi kažemo da hoćemo da Pavle Vujisić ima isto kao i mi. I on pristane i na to. Snimamo mi tako, završimo to i odemo po pare… Kažemo da ne sabiramo sad koliko je bilo dana snimanja i troškova da zaokružimo još malo… i on opet pristane na veću sumu. Bili smo presrećni. Kažemo Mladenu koji je kralj, a on nas pita: ‘Zašto?’ Kažemo: ‘Pa pristao si na sve naše uslove’, a on kaže: ‘Pa imao sam još po deset miliona za vas, ali niste tražili”. On je ukalkulisao još višu cifru na koju mi nismo ni pomislili. Uglavnom smo dobili deset puta veću sumu od prvog dela”, prisjetio se Voja sa sjetom i kako su “Otpisani” rađeni profesionalno, što je danas, kaže, nemoguće zamisliti.

Kada su anegdote sa snimanja u pitanju, njih nije manjkalo pogotovo što su glavni glumci bili približnih godina.

“Gagiju smo dušu vadili na snimanju, jer je bio malo stariji od te naše generacije glumaca. Zezali smo ga: ‘Matori konj koji se švercuje uz nas’, a u stvari je samo šest godina stariji od nas, dok je Bata Živojinović od nas stariji 16 godina, ali dobro je igrao”, prisjetio se Voja.

Inače, to je jedna od rijetkih uloga Bate Živojinovića kao četnika (u cjelokupnoj karijeri je tri puta igrao četnika, po sopstvenom priznanju).

(Blic)

Prethodni postBrankica Mihajlović u Ezačibašiju
Sledeći postNakon 15 godina ponovo “Beach Volley ” turnir u Brčkom

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime