Volvo planira zamijeniti automobilske ključeve sa smartphoneom

74

I dok određeni proizvođači automobila, poput BMW-a i Tesle, svojim kupcima nude posebne mobilne aplikacije koje im omogućavaju da upravljaju različitim funkcijama automobila, Volvo planira otići korak dalje i zamijeniti klasične automobilske ključeve sa specijalnom smartphone aplikacijom.

Kako prenosi The Next Web, Volvo je objavio kako već od iduće godine planira zamijeniti standardne ključeve sa Volvo aplikacijom, koja će sa automobilom komunicirati putem Bluetootha.

Dotična će korisnicima između ostalog omogućiti da upale motor, otključaju vrata automobila ili otvore njegov gepek, a sve što trebaju uraditi je biti u blizini automobila sa svojim telefonom.

Pored toga, ova aplikacija će podržavati i pohranjivanje više “ključeva”, odnosno povezivanje sa više različitih Volvo automobila, a korisnici će svoje “ključeve” moći jednostavno podijeliti sa prijateljima i porodicom, koji će potom moći koristiti njihov automobil samo sa svojim telefonom i Volvo aplikacijom.

Volvo ovu tehnologiju planira ubaciti u “ograničen” broj svojih automobila koji će u prodaju stići tokom 2017. godine, a već od sljedećeg proljeća je planiraju testirati sa svojom kompanijom za dijeljenje automobila Sunfleet.

I budite bez brige – ako ste jedan od skeptika koji ne žele koristiti smartphone kako bi otljučali svoj automobil, Volvo će vam prilikom kupovine njihovih vozila rado ponuditi klasične ključeve.

(Info.ba)

Prethodni postOd sutra niže cijene klizanja
Sledeći postU saobraćajnoj nesreći smrtno stradao pješak

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime