Wikipedia u 7.600 knjiga

75

Neki ljudi to nazivaju gubljenje vremena, za druge je to “pjesnička gesta prema ispraznosti na skali velikih podataka”. Bilo kako bilo, jasno je da je printanje cijele Wikipedije jako teško.

Najnovijia osoba koja je ovo pokušala je Michael Mandiberg, interdisciplinarni umjetnik čija se izložba na temu – pod nazivom “From Aaaaa! to ZZZap!” – ove sedmice otvara u New Yorku u galeriji Denny.

Izložba zapravo i ne sadrži kompletno printanu Wikipediju. Umjesto toga, prema opisu galerije, ovo umjetničko djelo “skreće pozornost na veličinu sadržaja enciklopedije i nemogućnost pružanja Wikipedije kao materijalnog objekta u fiksnom obliku”. Mandibergov pristup bio je da kodira softver koji će online enciklopediju “renderirati” u “komade veličine knjige” , a zatim je to postavio na samizdat platformu Lulu.com.

Obožavatelji će potom moći naručiti pojedinačne primjerke knjige za 80 dolara. Ovo zvuči relativno razumna cijena, ali to ne znači da kupujete cijeli set. Prema procjeni Mandiberga, taj set bi u sebi imao 7,600 knjiga, a koštao bi čak 500.000 dolara. Ipak, to je ušteda od oko 100.000 dolara u odnosu na to kada bi posebno naručivali svaki svezak te mega-enciklopedije.

Mandiberg je jasan; on neće isprintati svih 7.600 svezaka. “Ne trebamo vidjeti cijelu stvar kako bi razumjeli koliko je velika”, rekao je Mandiberg za New York Times.

(The Verge/Tehnoklik.hr)

Prethodni postŽivot ekscentričnih bogataša
Sledeći postStvari koje su obilježile mladost generacija devedesetih

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime